Les universitats públiques aborden amb la Generalitat el model de finançament en una reunió de treball a Alacant

Les rectores i rectors de les cinc universitats públiques valencianes -Mavi Mestre, de la Universitat de València; José Capilla, de la Universitat Politècnica de València; Amparo Navarro, de la Universitat d’Alacant; Eva Alcón, de la Universitat Jaume I de Castelló, i Juanjo Ruiz, de la Universitat Miguel Hernández d’Elx- s’han reunit aquest matí amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, per a abordar el model de finançament.

La trobada, celebrada en el despatx rectoral de la Universitat d’Alacant, ha servit per a posar en comú els dos principals problemes del sistema de finançament valencià que, segons ha explicat l’actual portaveu de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, CRUPV, la rectora de la UA, Amparo Navarro, «són l’actual insuficiència financera i la falta d’equitat en el repartiment de fons», qüestions que impedeixen a les universitats escometre plans a mitjà i llarg termini. Els rectors i rectores han traslladat als consellers que, per a resoldre totes dues deficiències sense perjudicar cap universitat, «és necessari incrementar els recursos del Sistema Universitari Públic Valencià» i que aqueix increment «es repartisca de manera que es millore l’equitat del sistema». És per això que la CRUPV urgeix a posar en marxa «un pla de finançament estable consensuat per totes les universitats que garantisca l’estabilitat d’aquestes», asseguren.

En aquest sentit, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat la «bona senda» de les negociacions i la importància d’aquesta primera reunió de treball celebrada a Alacant en la qual s’ha evidenciat «la sintonia entre les prioritats de la Generalitat, les de les universitats públiques i les de la comunitat científica». La consellera ha explicat que ja hi ha diversos grups de treball avançant en aquests temes i que en breu serà el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui explique el calendari i les mesures que s’adoptaran després d’haver escoltat les peticions i suggeriments dels màxims mandataris de les universitats.
A més del model de finançament, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha insistit en la necessitat de desbloquejar el conveni col·lectiu de les Universitats, «fonamental per al futur de les universitats» i s’ha compromés a avançar en paral·lel en totes dues qüestions «per a garantir l’estabilitat laboral i financera del sistema universitari públic valencià». España assegura que són dos temes que porten molt temps estancats i que «ha arribat el moment de donar l’impuls definitiu perquè puguen resoldre’s» i ha posat l’accent «en el bon ambient de treball i la bona sintonia mostrada entre les universitats i les dues conselleries per a avançar i consolidar com més prompte millor les solucions de totes dues qüestions».

Les demandes universitàries
La portaveu de la CRUPV ha explicat que «l’essencial en aquests moments és el compromís del Consell per a aconseguir la suficiència financera que exigeix la Llei d’Universitats». Les universitats asseguren que per a aconseguir-ho és essencial que el finançament universitari avançe cap a la meta del 1’5% de PIB de la Comunitat Valenciana enfront del 0’85% que es destina en l’actualitat.
En aquest sentit, Navarro ha al·ludit al «Estudi i diagnòstic de les universitats públiques valencianes» realitzat per l’IVIE en 2022 per encàrrec de la Conselleria d’Universitats, del qual es desprén que per al conjunt de les universitats valencianes els ingressos per estudiant provinents de les transferències corrents de la Generalitat Valenciana en 2019 són els mateixos que en 2008. «No obstant això, les despeses corrents per alumne durant aqueix mateix període s’han incrementat en un 18%, la qual cosa implica una forta reducció de les inversions, l’import de les quals en 2019 és el més baix de tot el període 2008-2019», ha explicat Navarro que també ha insistit en la preocupació dels rectors i rectores davant la creixent despesa provocada per l’augment de preus de les energies.

La catedràtica de Dret Tributari i Financer ha alertat que «ens trobem davant una situació de greu insuficiència financera que està afectant en gran manera les inversions. Si seguim amb la mateixa tendència, la insuficiència abastarà a les despeses corrents, la qual cosa afectaria la pròpia supervivència de les universitats» pel que insisteixen que és «imprescindible que s’aprove el més prompte possible un Pla Pluriennal de Finançament que ens permeta realitzar una gestió universitària a mitjà i llarg termini».

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: