Les primeres Jornades ‘Burriana, París i Londres’ reviuran el Modernisme i l’esplendor de la ciutat

Del 3 al 5 de juny el municipi viatjarà al passat i esdevindrà l’escenari de la Borriana de principis del segle XX

Comptarà amb propostes divulgatives com a concerts, exposicions, recitals, visites guiades, lectures dramatitzades i trobades amb personatges i ambientació musical

Borriana reviurà el patrimoni musical, artístic i literari del Modernisme a través de les primeres Jornades organitzades per l’Ajuntament que, sota el títol ‘Burriana, París i Londres’, suposen un retorn al passat. Per descobrir els secrets d’aquesta moda arquitectònica testimoni de l’auge econòmic produït pel comerç de la taronja al municipi a principis del segle XX, on hi havia al voltant de 200 comerciants de taronja i que va significar una revolució a la capital de la Plana Baixa .

El cap de setmana del 3 al 5 de juny, Burriana esdevindrà un plató modernista amb una gran varietat d’activitats lúdiques i culturals per tota la localitat. Comptarà, així, amb propostes divulgatives com a concerts, exposicions, recitals, visites guiades, lectures dramatitzades, trobades amb personatges i ambientació musical.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha destacat que aquesta iniciativa al voltant d’un dels potencials culturals que ofereix la ciutat permetrà a les persones participants “conèixer aquesta fascinant moda que tant va significar per a Burriana, tenir una visió diferent i conèixer més la ciutat a a través dels edificis més destacats del Modernisme, que es van forjar amb l’auge del comerç de la taronja i la riquesa que va generar”.

Amb aquesta activitat, segons Sara Molina, Burriana ofereix la possibilitat de visitar un bon nombre de cases particulars de gran interès artístic distribuïdes pel municipi, d’estil modernista i eclèctic, que van florir a la ciutat a l’empara de l’auge econòmic derivat de la taronja. encara que aquest moviment cultural i artístic va anar molt més enllà i no només va influir en l’arquitectura, com ho demostra el llegat que ens ha deixat en pintura, escultura, interiorisme, literatura…”.

Les jornades, ha indicat la responsable municipal, estan pensades per a tota mena de públic, des d’aficionats i experts fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguin aprendre més sobre aquest moviment artístic que tant va marcar una època de la nostra societat.

Així, els dies 3, 4 i 5 d’abril, Burriana serà l’escenari d’exposicions, visites guiades per les joies modernistes de la ciutat, recreacions i teatralitzacions, gastronomia i música, amb el denominador comú del Modernisme, que reviuran la Burriana de fa un centenar d?anys.

Amb una breu passejada per Borriana, immediatament es descobreix el patrimoni arquitectònic que va deixar el Modernisme a la ciutat i es descobreix com vivien els i les burrianeses acomodats de principis del segle XX, “sorprendrà i descobrirà una ciutat plena d’encants amb la voluptuositat de les façanes, amb la bellesa de les forges, en balcons i finestrals, i la majestuositat de les portes”.

Una iniciativa que s’emmarca en el desenvolupament del Pla Estratègic de Turisme del municipi, que contempla com un dels objectius per a la consolidació de Borriana com a alternativa turística “potenciar la taronja com a gran valor atractiu i diferencial al mercat, com un dels eixos sobre els quals assentar-ne el desenvolupament turístic”.

Itinerari Modernista

Les jornades començaran el divendres dia 3 a la tarda i finalitzaran el diumenge 5 al migdia. A la programació destaca un itinerari per conèixer quatre exemples de cases representatives del modernisme local amb la visita al seu interior i amb diverses activitats a cadascuna. En grups de prop de 30 persones podran gaudir de les 4 visites de forma rotativa el divendres de 17.30h a 19.30h, el dissabte de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h, i el diumenge de 10.30h a 12.30h. Aquesta activitat és gratuïta i requereix inscripció prèvia obligatòria a .

A l’itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, s’endinsarà a l’interior de l’antiga casa de la Reig a la Cursa, amb una mostra d’indumentària de l’època, tant de feina com de vestir. A més, es recrea l´interior d´un dormitori amb mobiliari i complements cedits per al´ocasió.

A l’antiga casa Boix al carrer Major tindrà lloc un recital de poesia i melodies dels principals autors francesos del Modernisme a través de la veu i de l’arpa de l’Agrupació musical Recordare Ensamble. Mentres que a l’edifici de l’antic Cercle Fruiter es podrà gaudir d’una mostra d’antigues etiquetes comercials de taronges i de marques d’exportació de la ciutat, cedides per a l’ocasió per col·leccionistes privats.

Igualment, a l’antiga casa de Bernabé Perís al camí d’Onda es comptarà amb una representació costumista per conèixer el famós comerciant Bernabé Peris i la seva intenció de remodelar casa seva al més pur estil londinenc.

Trobada Modernista

Més de 200 persones vestides amb la indumentària a la moda de començaments del segle XX procedents de Terrassa, Benicàssim, Alcoi i Borriana es concentraran a la Trobada Modernista de dissabte, prevista en dues cites, una a les 12.30h al Mercat municipal i la Tanda i una altra a les 19.30 hores al carrer Sant Vicent. Una trobada que traslladarà els assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d’aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

A les dues trobades es comptarà amb una exhibició de bicicletes i cotxes clàssics, composta per diferents vehicles fabricats entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. També amb jocs tradicionals per gaudir entre amics o amb la família, com les xanques, la corda, el tres en ratlla, la trompa o les anelles.

A més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l’època i els membres més destacats de l’antiga societat burriana. Tot això amb l’ambientació musical a càrrec de la Jove Dixieland Band que traslladarà el públic a l’època del Modernisme amb tot l’esperit del folklore tradicional.

Per acompanyar, contemplar o participar a la trobada modernista, només cal anar al lloc de l’activitat amb ganes de passar-ho bé i fer un viatge al passat.

Consulta tota la informació a:

i

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: