Les obres de rehabilitació de Palau de l’Almirall treuen a la llum dues finestres gòtiques, una d’elles una “coronella ‘de segle XIV

Les obres de rehabilitació que s’estan duent a terme a l’edifici de Palau de l’Almirall, seu de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, situada al carrer de Palau número 14 de València, han tret a la llum dues finestres gòtiques que fins al moment estaven ocultes i no eren conegudes ni per l’equip tècnic ni pels arqueòlegs de les obres.

Es tracta, d’una banda, d’una ‘coronella’, un tipus de finestra característic de l’arquitectura civil de el gòtic en el territori de la Corona d’Aragó. En la seva forma original la finestra constava de dues obertures, dividides verticalment per una pilastra central, sobre la qual se sostenien dos arcs.

Aquesta finestra, que data de finals de segle XIV, dóna directament a l’pati central de l’edifici, de manera que podrà ser contemplada pels visitants que accedeixin a l’immoble, ja que la Generalitat preveu obrir a el públic una part d’aquest palau. A la Comunitat Valenciana ja hi ha una referència similar a aquest tipus d’arquitectura amb una finestra tipus “coronella” al castell de Benissanó.

La silueta característica d’aquesta finestra estava recoberta de material d’obra i guix de manera que encara es veia una finestra, no es podia apreciar la seva forma original. En aquests moments, el mestre picapedrer i el seu equip estan treballant en la seva recuperació, seguint les indicacions dels arquitectes i arqueòlegs.

Finestra de principis de segle XIV

L’altra finestra descoberta s’ubica a l’avantsala de la zona noble de l’edifici. Estava completament tapiada i la seva troballa ha estat casual a l’realitzar unes cates. En aquest cas es tracta d’una finestra molt més antiga, de principis de segle XIV, i que se situa continuació d’un mur de tàpia de la mateixa època.

Aquesta finestra encara conserva part de la seva pintura original, que era mangra vermella. La mangra és un pigment emprat en pintures artístiques i en terrisseria i es considera una de les tècniques de decoració cromàtica més antigues. Es caracteritza pel seu color vermellós.

L’estètica d’aquesta finestra és gairebé militar. La lectura que es realitza per part dels arqueòlegs és que segueix la línia de l’edificació que es va fer construir Pere de Vilarasa com a habitatge. El Palau de l’Almirall comptava també amb uns banys àrabs en una zona annexa i amb un forn de pa, el que dóna mostren de el poder econòmic i social del seu propietari.

Recuperar el patrimoni històric

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha conegut aquest dijous de primera mà l’evolució de les obres i ha destacat que “es crearà un itinerari cultural visitable, que permetrà conèixer l’evolució de Palau des dels seus inicis fins a l’actualitat . Volem obrir el nostre patrimoni cultural a tots els ciutadans “.

Les obres de remodelació de Palau de l’Almirall tenien com a objectiu principal solucionar les patologies estructurals de l’edifici, fer-lo més eficient energèticament, i millorar les condicions d’accessibilitat i les mitjanes anti incendis, ja que l’última reforma de l’edifici es va dur a terme fa gairebé 30 anys, ha explicat Vicent Soler.

“Però a el mateix temps ens vam plantejar també treure a la llum tot el potencial històric de l’edifici fent visitable la part noble, les ruïnes de l’antiga ciutat romana que s’amaga en el subsòl i els enteixinats policromats d’algunes sales. Ara afegirem noves troballes amb aquestes finestres úniques que s’estan traient a la llum “, ha apuntat Soler.

Cofinançament de l’actuació

L’actuació, que tindrà un cost de 5.386.556 euros, serà cofinançada en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), mitjançant el Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana, dins de l’Eix Prioritari 4, que busca afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors. A més, també permetrà augmentar l’eficiència energètica dels edificis públics, en línia amb les prioritats del programa de recuperació econòmica Next Generation.

Així mateix, el projecte compta amb el finançament de l’Programa ‘1,5% Cultural’ de govern Espanyol, que finança treballs de conservació o enriquiment de béns immobles de l’Patrimoni Històric Espanyol.

Infomació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: