Les estudiants de doctorat de l’UJI Laura Torca i Sonia Sandez, premiades per l’Associació Espanyola de Direcció i Enginyeria de Projectes

Laura Torca ha rebut el Premi a Millor Treball de Fi de Màster per «Diseño de un secador de pelo en base a principios de economía circular», un treball realitzat en el Màster en Disseny i Fabricació de l’UJI i tutoritzat per Loles Bovea Edo.

El punt de partida d’aquest estudi va ser la caracterització al laboratori d’una mostra representativa d’assecadors de pèl existents en el mercat, que es va completar amb la identificació de les maneres d’ús, avantatges/inconvenients, fallades i reparacions, etc., obtinguda d’una enquesta a usuaris i bases de dades de reparacions. Tot això va permetre identificar les fallades típiques i components crítics des de la perspectiva de la seua reparabilitat. A partir d’aquesta informació, es va dissenyar un assecador de pèl modular, fàcil de reparar i que, a més, minimitza la quantitat de material, complint així els principis de l’economia circular aplicats a productes. Es va comprovar també que tant el preu de mercat com la seua petjada ambiental és inferior a la dels assecadors tipus existents en el mercat.

Per la seua part, Sonia Sandez ha rebut l’accèssit del Premi Jove Investigadora per la comunicació «Patrones de uso, reparabilidad y fin de vida en pequeño aparato eléctrico y electrónico. Aplicación a hervidores de agua eléctricos», realitzat en col·laboració amb Valeria Ibáñez Forés, Victoria Pérez Belis i Loles Bovea Edo. Aquest estudi es va centrar a identificar la percepció/predisposició dels consumidors cap a la incorporació de mesures de reparabilitat en el disseny de productes com a estratègia per a estendre la seua vida útil. Prenent com a exemple la categoria de productes «bullidors d’aigua domèstics», s’ha dissenyat una enquesta orientada a consumidors, amb la finalitat d’identificar els seus patrons de compra, ús i fi de vida, i prestant especial atenció a la seua capacitat i predisposició per a reparar aquest tipus d’aparells.

Les dues estudiants estan realitzant el doctorat en el Programa de Tecnologies Industrials i Materials i els treballs s’han desenvolupat en el Grup d’Enginyeria de Residus i Sostenibilitat del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció, en la línia d’investigació vinculada amb el disseny de productes sostenibles en l’àmbit de l’economia circular.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: