Les ecoetiquetes, les cuines fantasma i l’anàlisi sensorial centren les investigacions de la primera promoció de Gastronomia de la Universitat d’Alacant

La primera promoció del Grau de Gastronomia i Arts Culinàries de la Universitat d’Alacant ha culminat la seva formació amb la presentació dels treballs de final de grau en un acte obert al públic que s’ha celebrat a la Biblioteca Municipal de Dénia a què ha assistit el alcalde de la localitat, Vicent Grimalt, i representants de l’Oficina d’Innovació i la Creativitat Dénia Ciutat Creativa de la Unesco.

El tribunal va haver de valorar el resultat de quatre investigacions centrades en temàtiques que analitzen la història, levolució i la situació actual de diversos camps de la gastronomia realitzades per estudiants que han culminat el grau universitari.

Un dels treballs, el que va presentar Kinga Aleksandra Borkowska, qüestiona la certificació sostenible i ecoetiquetes de productes de mar. D’acord amb la seva investigació, “manca informació al consumidor respecte al que representen i impliquen algunes certificacions” i conclou que “les certificacions de sostenibilitat són una eina útil a l’hora d’identificar quins tipus de productes són respectuosos amb el medi ambient”, tot i que apunta que “no qualsevol empresa pot obtenir aquest tipus de segell, tot i tenir un procés productiu respectuós”, ja que “les llicències d’implantació i utilització d’aquests certificats suposen una despesa que les petites empreses no poden assumir” i això suposa que ” en lloc de posar en valor empreses que compleixen tots els requisits per obtenir la certificació, el que passa és que aquest tipus de certificacions serveixen per revaloritzar grans empreses que tenen una gran quota de mercat i desplaçar les petites produccions”.

Un altre dels treballs presentats va centrar la seva investigació en la transformació del menjar a domicili a Espanya, en concret en el cas de les conegudes com a dark kitchens (cuines fantasma). L’estudi també va analitzar la incorporació dels restaurants a les xarxes socials i l’ús que fan els clients del mòbil per fer reserves, dibuixant així els nous hàbits de consum que s’han establert després de la pandèmia.

Marta Gómez Navarrete va presentar una investigació que tenia com a objectiu aplicar l’anàlisi sensorial, a través d’un panell de tastadors, com a eina per a l’avaluació de l’efecte d’addició d’extracte de pinya per prolongar la vida útil de la carn.

L’últim dels treballs, presentat per Alba Gomis Román, va analitzar la influència de la incorporació de la dona al món laboral a l’alimentació de les llars. Gomís Román alerta en el seu treball sobre la pèrdua progressiva de patrimoni gastronòmic, a causa, segons la seva opinió, que: “les dones continuen sent les principals responsables de la planificació culinària a casa, però han deixat de transmetre aquests coneixements a les generacions posteriors . Per això s’està perdent lentament el patrimoni culinari i gastronòmic de pobles i ciutats”.

El tribunal va estar compost pels catedràtics de la UA: Vicente Montiel Leguey, Rafael José Chinchilla Cruz i per la professora i directora del Centre de Gastronomia de la Mediterrània GASTERRA UA-Dénia, Juana Jordá Guijarro. Va actuar com a suplent l’enginyera química, Julia Moltó Berenguer.

Grau en Gastronomia

El nombre d’estudiants de nou ingrés matriculats al Grau de Gastronomia i Art Culinàries ha anat augmentant des del primer curs acadèmic 2018-19 amb 67, fins a l’actual curs 2020-21 amb un total de 76.

La coordinadora acadèmica, la professora Arantzazu Valdés, es mostra satisfeta amb els treballs presentats per aquesta primera promoció i ha explicat que “aquest curs acadèmic s’han presentat un total de 23 TFG de diferents temàtiques, que reflecteixen el caràcter multidisciplinari del Grau”, a això ha afegit que “els graduats en Gastronomia seran professionals capaços d’exercir diversos perfils laborals, ja que la formació rebuda integra una visió multidisciplinària amb un ampli coneixement de totes les àrees relacionades amb la gastronomia en general i l’activitat culinària en particular. Per això, l’estudiantat s’ha format en diverses branques relacionades amb el coneixement dels aliments, la gestió d’empreses especialitzades, el màrqueting, el turisme, les habilitats socials, els recursos humans, la salut i la nutrició humana.”

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: