L’equip de govern de la Diputació d’Alacant tira endavant el pressupost amb l’abstenció de Compromís i el vot en contra del Grup Socialista

El ple de la Diputació d’Alacant ha aprovat aquest matí amb el suport dels grups de govern -PP i Cs-, l’abstenció de Compromís i el vot en contra del Grup Socialista el pressupost de la institució per al 2022, que s’eleva a 272 milions d’euros, un 13% més que l’exercici anterior, i que representa, amb 129 milions d’euros, la inversió més alta per als ajuntaments a la història de la Diputació.

El diputat d’Economia, Eduardo Dolón, ha destacat durant la intervenció la “voluntat de diàleg constructiu i la predisposició d’assolir un acord” que ha demostrat l’equip de govern durant l’elaboració d’aquests comptes, tal com posa de manifest. , que s’hagin incorporat la pràctica totalitat de les propostes presentades pels grups de l’oposició. En aquest sentit, s’han acceptat 6 de 7 esmenes de Compromís i 7 de 9 del PSOE, cosa que en termes econòmics suposa més de 55 milions d’euros, que es finançaran a través del pressupost ordinari i els romanents que, tal com ha ressaltat, superaran els 87 milions d’euros el proper exercici.

“Aquesta és una nova oportunitat per llançar un missatge clar i concís a la societat alacantina que deixem de banda allò que ens separa per trobar els punts d´unió”, ha assenyalat el també portaveu del Grup Popular, que ha posat en valor el caràcter “municipalista, expansiu, equilibrat, solidari i real” d’aquest pressupost “que cerca el progrés, el desenvolupament, la il·lusió i l’esperança de la província”.

Els comptes del 2022, que en el consolidat pugen a 312 milions d’euros, preveuen, entre els principals eixos, la rebaixa en un 50% del recàrrec provincial de l’IAE, la congelació dels sous dels polítics, l’augment en un 37, 7%, fins a 97,6 milions d’euros, de les subvencions a ajuntament i entitats i l’increment de les partides de totes les àrees, especialment de Medi Ambient, Desenvolupament Econòmic, Cicle Hídric, Infraestructures i Cultura.

Dolón ha agraït a l’oposició les seves aportacions “amb les quals hem millorat encara més aquests comptes”, encara que ha mostrat el seu descontentament i sorpresa pel rebuig del Grup Socialista. “És difícil d’explicar que, malgrat haver incorporat 45 milions d’euros proposats pel Grup Socialista, els seus diputats votaran en contra”, ha dit al portaveu d’aquest partit, Toni Francés, que ha argumentat el seu vot en contra pel rebuig de la Diputació a participar al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat.

En aquest sentit, el responsable d’Economia ha recordat que la institució alacantina té assumides competències impròpies per 26 milions d’euros “uns diners que sumats als 30 milions que invertim a través de +prop ens permet quadruplicar la inversió del Fons de Cooperació”, alhora que ha lamentat que la Generalitat intenti imposar a la institució mitjançant una llei la participació en aquest. A més, ha defensat els criteris de repartiment de la institució, “uns criteris que beneficien els municipis més petits i que hem intentat negociar amb la Generalitat sense que hàgim rebut resposta”.

Per part seva, el diputat d’Infraestructures i portaveu del Grup Ciutadans, Javier Gutiérrez, ha coincidit a destacar la “sincera voluntat d’aquest equip de govern d’arribar a un acord amb totes les forces polítiques amb l’objectiu que aquest sigui el pressupost de tots els alacantins” i ha defensat que “les bones propostes han de ser desenvolupades amb independència del color polític de qui les proposi”.

El responsable provincial ha ressaltat, així mateix, que els comptes del 2022 “empatitzen amb els sectors clau i accentuen l’aposta pel social” i no ha amagat la seva “perplexitat davant la negativa del grup socialista perquè les seves propostes han estat incorporades”. Ha acusat, sobre això, els socialistes d’“amagar-se darrere de les faldes del Fons de Cooperació”, cosa que ha considerat “una excusa perquè aquesta llei autonòmica està fora del debat i estem parlant dels pressupostos de la Diputació”.

Gutiérrez ha defensat uns pressupostos provincials “que repartiran més diners que el Fons de Cooperació” a través de plans d’obres, com +Cerca, orientats a beneficiar els municipis més petits i ha remarcat que “els alcaldes ho tenen claríssim: volen el pla + A prop”. Segons ha manifestat, “dubto que els alacantins entenguin que el PSOE hagi anteposat la ideologia al consens i els acords, és una irresponsabilitat, sobretot en les terribles circumstàncies que està travessant la província”.

El diputat d’Infraestructures ha manifestat que l’esforç inversor de la província d’Alacant és del 18% amb els pressupostos del 2022, davant del 14% de Castelló i el 14,74% de València i que, després de l’assumpció de competències impròpies, “Alacant disposa de només 150 euros per alacantí davant dels 260 de Castelló i els 208 de València”.

Per part seva, el portaveu de Compromís, Gerard Fullana, ha explicat que, per tercer any consecutiu, la seva formació s’ha abstingut en la votació dels comptes de la Diputació “perquè tenim una convicció, que és la de liderar la fiscalització d’aquesta institució i negociar pactes positius per a aquesta província”. El responsable de la formació nacionalista ha assenyalat que les seves esmenes al pressupost “perseguien, principalment, sumar altres institucions i, en aquest sentit, hem aconseguit que s’incrementi la inversió de la Generalitat a la província a través del Pla Convivint amb 5 milions de euros”. La Diputació aportarà 5 milions més a aquest pla d’infraestructures socials gràcies a un acord que, ha indicat Fullana, “defineix bé l’esperit del que volíem en aquesta negociació”.

La participació de la institució en el finançament de les comunitats energètiques locals, amb 750.000 euros, que començarà amb una experiència pilot a Daya Vieja, la millora dels accessos als municipis, per a la qual cosa es disposarà de 3 milions d’euros, o l’augment de l’import del conveni amb la Federació de Pilota Valenciana són altres propostes de Compromís incorporades a l’acord i que representen deu milions d’euros.

Des del Grup Socialista, Toni Francés ha valorat la voluntat de diàleg i acord de l’equip de govern, però ha insistit que “hi ha qüestions que no poden ser apartades perquè són d’absoluta necessitat i urgència per millorar la província” en referència al Fons de Cooperació, un model que, ha dit, “és estable, incondicional, atorga autonomia local i elimina la burocràcia”.

El portaveu socialista ha criticat a més l’execució pressupostària de la institució que, segons la seva opinió, retarda la transferència de recursos als ajuntaments. “La Diputació no pot seguir infrafinançant i discriminant els municipis”, ha indicat Francés, que ha apel·lat que es faci ús dels estalvis provincials per participar al Fons.

Dolón ha tornat a justificar el rebuig de la Diputació a entrar en aquest programa autonòmic que, ha posat com a exemple, només destina 17.200 euros a un municipi com Senija, mentre que de la institució provincial rep a través del Pla +Cerca 70.000 euros. “Els alcaldes ens demanen menys Fons de Cooperació i més plans +Cerca”, ha assenyalat el diputat d’Economia, que també ha retret al Grup Socialista el canvi de criteri, ja que l’any passat amb les mateixes condicions es va abstenir en la votació de els pressupostos. “Vostès argumenten que ho van fer per la situació del Covid-19, però un any després seguim en pandèmia i en crisi”, li ha criticat Dolón.

“Per sentit comú haurien d’abstenir-se perquè seguim implementant polítiques que ajudin els municipis”, ha insistit el diputat popular, que ha afegit que “amb el seu vot en contra manifesten el seu rebuig a les seves propostes”, que representen 45 milions d’euros i entre les quals es troben els ajuts a autònoms i despesa social del Covid o el suport als municipis afectats per la DANA.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: