L’Epsar aprova el pla d’obres “més ambiciós de la història” amb una inversió de 500 milions d’euros

El consell d’administració de l’Entitat de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) celebrat aquest matí ha aprovat el Programa d’Obres més ambiciós de la trajectòria que ja fa 30 anys. Es tracta d’una inversió de 501 milions d’euros els propers anys, 52 dels quals s’executaran al llarg del 2023.

En conjunt, aquest pla determina 115 actuacions a tot el territori valencià. Entre aquestes, destaquen les obres de reforma de la depuradora de Pinedo, el contracte de gestió de la planta de Quart-Benàger, la continuació de les obres a l’EDAR de Cheste-Chiva, l’adjudicació de la depuradora d’Almoradí, la futura remodelació de l’EDAR d’Algorós a Elx o la licitació del control de totes les depuradores de la Comunitat Valenciana.

A les obres que ja compten amb projectes redactats, o que estan en fase de licitació, se sumen noves actuacions com la nova depuradora de Sagunt, l’EDAR de Bétera-Carraixet, la renovació de la xarxa de col·lectors de la Pobla de Farnals o el projecte de remodelació de l’EDAR de Benicàssim.

Així, segons ha destacat la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, “amb aquesta inversió decidida arribem a actuar a totes les comarques de la Comunitat Valenciana per millorar el sanejament de les nostres aigües, apostar per la reutilització i modernitzar les infraestructures en pro de la sostenibilitat”.

Cal assenyalar, a més, que a través del programa ‘Vertido 0’ es pretén actualitzar la depuradora de Racó de Lleó a Alacant per valor de 25 milions d’euros.

A més, la reutilització de l’aigua sanejada és un dels objectius clau del Programa d’Obres d’EPSAR, destacant especialment la inversió a les comarques alacantines amb la instal·lació de tractaments terciaris a 16 depuradores del Baix Segura i en localitats costaneres com són Altea, La Vila o Xàbia. Amb aquestes noves actuacions es podrà brindar aigua de qualitat per a l’aprofitament agrícola a les zones amb més dèficit hídric.

El consell d’administració de l’EPSAR també ha aprovat un mecanisme de reconeixement extraordinari dels costos de l’energia en el cas de les depuradores de titularitat municipal que es financen a través del cànon de sanejament.

Cada tres anys l’EPSAR i els ajuntaments fixen acords de finançament ordinari segons unes previsions de despeses que en els dos últims exercicis i, previsiblement, també l’any que ve, s’han vist desbordats per l’increment dels costos energètics.

L’instrument habilitat per l’EPSAR permetrà la regularització a través de factures i contractes existents, de manera que alleujarà la situació dels consistoris i les mancomunitats que tenen contractes amb empreses gestores de les depuradores.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: