L’edat mitjana d’accés al mòbil se situa en 9,8 anys segons un estudi sobre addiccions tecnològiques

Informació i Foto: http://www.gva.es

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat els resultats del primer estudi que s’ha elaborat a la Comunitat Valenciana sobre prevenció escolar d’addiccions tecnològiques i joc patològic entre joves de 14 a 19 anys a la Comunitat Valenciana durant la jornada “Conèixer per prevenir: impacte de les tecnologies en els escolars valencians”.

Els principals resultats de la investigació manifesten, respecte a l’ús del dispositiu mòbil, que l’edat mitjana d’accés al seu primer mòbil és de 9,8 anys i la seva principal utilització es relaciona amb la missatgeria instantània, majoritàriament diàriament (el 76% afirma fer un ús cada dia per enviar o rebre missatges).

“Racionalitzar l’ús de les noves tecnologies, aprofitar els aspectes positius de la tecnologia i combatre els seus perjudicis és una tasca complexa que ens implica a tots i totes”, ha assenyalat la consellera de Sanitat en la seva intervenció en justificar la necessitat de comptar amb estudis d’aquest tipus.

Quant a l’accés d’Internet i les xarxes socials, l’informe destaca que gairebé el 80% les utilitza diàriament, i que d’aquest total, el 45% d’usuaris, li dedica -entre setmana-, més de dues hores, percentatge que ascendeix al 64% en el seu temps lliure (cap de setmana). L’ús de videojocs se situa en el 65% del total, ressaltant que d’aquest percentatge de jugadors, el 51,9% opta a la meitat del seu temps a la modalitat de “multijugador en línia”, pràctica que segons els experts, resulta la més addictiva.

En relació al joc presencial i en línia, un 56,27% manifesta haver jugat “alguna vegada”. Destaca que el grup de menors d’edat, ja que és una activitat prohibida per llei, ascendeix a més de la meitat (54,36%), percentatge que augmenta al 66,80% en el cas de joves entre 18 i 19 anys. D’altra banda, les apostes esportives, respecte la resta de jocs, s’han convertit en una activitat regular per gairebé el 11% dels menors d’edat, taxa que arriba al 11,5% en estudiants de 18 i 19 anys.

Les dades de joc patològic són especialment rellevants, ja que les xifres dels indicadors de prevalença dels estudis realitzats fins al moment en població general (18-65 anys) consideren que la prevalença d’addicció al joc és del 0,7% mentre els escolars valencians tenen taxes de joc patològic quatre vegades superior a les de la població general, segons els resultats del treball.

Aquestes dades s’expliquen, segons els especialistes valencians, a l’increment d’oferta de jocs i l’aparició i extensió de jocs en línia potencialment més addictius que les tradicionals loteries o travesses. Aquests jocs estan especialment dirigits a població juvenil, els que tenen especial interès en ells i els resulten molt accessibles, tal com s’ha pogut constatar.

L’acte de presentació de l’estudi s’ha celebrat a la sala d’actes de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i ha comptat amb la presència institucional del Delegat per al Pla Nacional sobre Drogues, Francisco de Asís Babín, la vicerectora d’Ordenació Acadèmica, professorat i Sostenibilitat de la UV, Maria Vicenta Escrivà, a més de tècnics especialistes en prevenció i drogodependències.

Més de 12.000 alumnes

Els resultats de la investigació s’han obtingut després implementar els programes ‘Anterior-Tec 3.1 i Ludens’ en 140 centres i amb la participació de més de 12.000 alumnes / es de secundària de la Comunitat Valenciana. L’estudi s’ha desenvolupat a través dels tècnics de les unitats de Prevenció Comunitàries (UPCCA) i després de la signatura d’un conveni el 2016 de col·laboració entre la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i el departament de Psicologia Bàsica de la Universitat de València.

El conveni té dos objectius: el desenvolupament de programes de recerca en matèria d’addicció al joc i addiccions tecnològiques i l’elaboració d’aquest estudi de caràcter soci-epidemiològic sobre la incidència i característiques dels patrons d’ús, abús i addicció a les tecnologies ( Internet, videojocs, mòbil i joc on line) en població escolar.

La investigació s’emmarca dins de les accions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a la prevenció i formació dels professionals de la Comunitat Valenciana en Addiccions Tecnològiques i especialment entre els menors i la població juvenil, un dels col·lectius més vulnerables davant aquest tipus d’addicció.

En aquest sentit, la Comunitat Valenciana se situa un pas per davant de l’escenari actual comptant amb una quantificació i qualificació de la incidència dels problemes derivats del mal ús, abús o, si s’escau addicció a les tecnologies i al joc on line, en una població de risc, l’adolescent, que, com nativa digital, conviu amb les TICs de manera diària.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: