L’Ajuntament de Gandia rep el Celia Amorós de la Diputació per la seua lluita contra la violència de gènere

L’Ajuntament de Gandia és la institució mereixedora del Celia Amorós en este 2021, en reconeixement al treball de la seua àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives amb organismes, associacions i centres educatius del municipi en la prevenció de la violència de gènere. Iniciatives com a ‘Resilients’, que ha donat veu a dones víctimes de la violència masclista, i una obsessió per aconseguir una ciutat participativa en matèria d’igualtat, sobre la base de l’ensenyament, han valgut un premi que ha recollit la regidora Juana Navarro, l’esperança de la qual és “aconseguir una societat amb zero dones assassinades”.

Durant l’acte de lliurament d’estos premis que porten el nom de la filòsofa i escriptora valenciana Celia Amorós, referent del feminisme, el president de la Diputació, Toni Gaspar, va assegurar que la igualtat “és inviable sense la implicació dels homes, que no hem fet el mateix procés de revisió identitària que sí han realitzat les dones”. Les enquestes recullen els fruits d’esta irresponsabilitat de “aquells que no entenen que no podem estar en el mateix lloc de sempre”. Un 63% de les joves menors de 24 anys reconeix haver sigut controlada per la seua parella, el doble que en 2015; i un de cada cinc homes de 15 a 29 anys considera que la violència masclista no existix o és un invent ideològic. “El masclisme no és cosa de gent d’una altra generació”, va apuntar Gaspar.

El màxim responsable provincial va insistir en la necessitat de “continuar conscienciant, protegint i legislant en favor de la Igualtat per a no permetre’ns ni un centímetre de marxa arrere en temps de constants amenaces contra el feminisme”. Un feminisme que ha aconseguit “molts motius per a l’esperança, però que ha de rearmar-se contra el descoratjament d’un masclisme injust i assassí”, va concloure Gaspar, qui va mostrar el seu agraïment i admiració a les premiades “per la vostra lluita i la vostra valentia”.

La diputada d’Igualtat, Eli García, va tancar l’acte celebrat a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència recordant a Cristina, última víctima valenciana de la xacra masclista, com a símbol del “buit que ens deixa cada dona assassinada a les mans de les seues parelles o exparelles, 39 en el que portem d’any i 1.121 des de 2003, juntament amb el drama dels 332 orfes i òrfenes que deixen estes vides truncades per assassins sobre els quals cal posar la mirada”.

La responsable provincial d’Igualtat va alertar de “la greu amenaça que suposa el negacionisme de la violència que seguix present en la nostra societat”, i va rescatar una de les frases de la mestra i musa dels Celia Amorós: “Quan es vol la democràcia es vol el feminisme”. Eli García va acomiadar la gala amb la presentació del tràiler de ‘Patriarcado, el organismo nocivo’, un documental de Pandora Box en col·laboració amb la Delegació d’Igualtat de la Diputació, que s’estrenarà en el primer trimestre de 2022.

L’efecte papallona

Les papallones van ser protagonistes de la sisena edició dels Premis Celia Amorós de la Diputació de València. Com a ‘Mariposas’ es coneix a Minerva, Patria i Mª Teresa Mirabal, les germanes dominicanes assassinades un 25 de novembre de 1960 per enfrontar-se al règim de Leónidas Trujillo. I papallones de llana violeta simbolitzen el projecte educatiu amb el qual Itziar Prats i Isabel Gallardo rescaten la memòria de les primeres víctimes de violència de gènere reconegudes en la llista negra de la barbàrie masclista. ‘El latido de las mariposas depende de nuestra actitud’ és la iniciativa premiada enguany per la Diputació amb el Celia Amorós per la seua aportació a l’educació en el respecte i la igualtat.

Junt amb d’Itziar i Isabel i l’Ajuntament de Gandia, la Diputació ha reconegut també el treball i la implicació de l’associació Por ti Mujer, formada per dones migrants; i la diputada autonòmica Rosa Peris, ex directora nacional de l’Institut de la Dona.

Les papallones d’Itziar i Isabel –més de 20.000 han teixit i regalat- agiten les seues ales en llibertat, com les dones migrants de l’associació Por ti Mujer que dirigix la colombiana Lucy Polo. “Migrar és un dret, però també una dificultat quan arribes a un país que no és el teu i has d’adaptar-te”, explica Lucy, qui ha exportat a terres valencianes el treball social que duia a terme a Colòmbia en la lluita per la igualtat. “La violència física, psicològica i econòmica contra la dona no té edat ni nacionalitat”, assegura la directora de Por ti Mujer, l’objectiu de la qual passa per “visibilitzar les problemàtiques d’estes dones per a posar-les en el centre de les polítiques públiques”.

El premi en la categoria de Reconeixement Personal i Professional en la lluita contra la barbàrie masclista ha sigut per a la diputada Rosa Peris, qui considera que “escoltar les organitzacions feministes i a les dones és fonamental per a encertar en les polítiques que impulsem en el camí cap a la igualtat real entre homes i dones”. Rosa Peris destaca per la seua implicació en millorar els drets de les dones, com demostra la nova llei valenciana contra la violència de gènere en la qual treballa actualment per a aconseguir la seua aprovació.

En la categoria d’institucions, l’Ajuntament de Gandia seguix el camí de Quart de Poblet, Xirivella, Xàtiva i Picassent, tots ells reconeguts en la seua lluita diària contra la xacra masclista per la Comissió d’expertes de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, recentment premiada pel Ministeri d’Igualtat.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: