L’Ajuntament de Borriana passa a formar part de la xarxa d’estacions meteorològiques més gran del territori valencià
L’Ajuntament de Borriana passa a formar part de la xarxa d’estacions meteorològiques més gran del territori valencià, amb l’adhesió com a soci col·laborador de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), en virtut d’un conveni subscrit i amb l’abonament d’una quota anual de 100 euros, segons ha avançat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.
El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Burriana i l’Associació Valenciana de Meteorologia, amb una vigència de 4 anys, suposa dotar el consistori d’un millor coneixement de la informació meteorològica de la localitat, en instal·lar estacions meteorològiques per divulgar les dades, en temps real i per internet, a través del web d’Avamet.
Per Bruno Arnandis, “donant una major difusió de les nostres dades, donem també a conèixer la nostra localitat als mitjans de comunicació que cada dia recorren més a les dades que publica Avamet” i, a més, “fomentem entre la població en general l’interès per el coneixement dels fenòmens que ens afecten i que tanta importància tenen al nostre dia a dia”. En aquest sentit, cal destacar que la pàgina d’Avamet va rebre 21 milions de visites el 2021.
El manteniment de les estacions meteorològiques que ja disposa l’Ajuntament va a càrrec del contracte existent amb l’empresa Inforatge. Tot i això, ha indicat el regidor, com a socis d’Avamet, el consistori “tindrà una sèrie d’avantatges per dur a terme aquesta tasca, com l’accés al seu servei tècnic on podrà plantejar els dubtes o problemes que tingui perquè li puguin assessorar o aconsellar”.
Així, les tres estacions meteorològiques de l’Ajuntament i de la Cooperativa Sant Josep de Borriana apareixeran a la pàgina web
Per a Arnandis, els fenòmens meteorològics tenen “una gran influència en les nostres vides, no tan sols quant als fenòmens extrems, com els de l’últim mes de novembre que cada cop amb més freqüència tenen un impacte sever en la seguretat dels béns i de les persones, sinó també pel clima privilegiat de què gaudim la majoria de dies i que és de vital interès per al nostre sector turístic o per a la nostra agricultura”.
Per tant, ha precisat, “realitzar un seguiment correcte i detallat i difusió de les dades meteorològiques que capten les nostres estacions és cada dia més important perquè són d’una utilitat innegable per a sectors com el de l’agricultura, on a més de poder optimitzar el reg també donen informació valuosa a l’hora de reclamar danys per fenòmens adversos”.
Arnandis també ho considera valuós al sector turístic per “donar a conèixer les nostres excel·lents condicions al turisme de sol i platja i, també, al dels esports nàutics, donant informació en temps real”. Sense oblidar que difondre aquesta informació en temps real en casos de fenòmens extrems “ens ajuda, a les autoritats ia la població en general, a prendre les mesures d´autoprotecció necessàries”, ha manifestat.
Avamet
L’Associació Valenciana de Meteorologia és una entitat de reconegut prestigi i amb un recorregut extens, que compta amb estacions pròpies des de fa més de 10 anys, que aglutina prop de 600 estacions. Entre els seus objectius, sense finalitat lucrativa, hi figura estimular la investigació meteorològica en general i col·laborar de forma altruista i solidària en la realització de projectes relacionats amb la meteorologia.
Compta, a més, amb convenis amb un centenar d’ajuntaments i altres entitats públiques com l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, Agència Estatal de Meteorologia, Fundació per a la Recerca del Clima, Universitat de València, Universitat d’Alacant, Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). A més d’altres entitats com Acció Ecologista AGRÓ, Associació per a la Defensa de la Natura, nombroses cooperatives agrícoles, centres educatius, comunitats de regants, clubs nàutics i altres associacions meteorològiques.
Informació i Foto: Ajuntament de Borriana