L’Ajuntament de Borriana ha repartit per cinquè any consecutiu les Maletes Coeducatives entre els centres escolars

L’Ajuntament de Borriana ha repartit per cinquè any consecutiu les Maletes Coeducatives entre els centres escolars , una iniciativa per treballar a les aules els valors relacionats amb la igualtat, l’equitat, la resolució pacífica de conflictes, la diversitat social, el respecte o l’ecologia.

El projecte Maletes Coeducatives està impulsat per la Regidoria d’Igualtat des del 2018 amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació, la Biblioteca Municipal, l’ADI i tots els centres educatius de la ciutat. L’objectiu principal és oferir eines coeducatives perquè els docents de totes les etapes de la ciutat puguin treballar amb l’alumnat els continguts educatius recollits per la Llei de drets i garanties de la infància i l’adolescència valenciana.

A petició de la xarxa de coordinadores d’igualtat i inclusió dels centres educatius del municipi, aquest any s’ha fet una nova tirada de maletes pensades especialment per a públic juvenil i, a més, s’han inclòs a totes les maletes, tant a les d’Infantil i Primària com a les de públic juvenil, llibres inclusius per a alumnat amb necessitats educatives especials.

Així, les 8 noves maletes que s’han lliurat han estat pensades pels IES Jaume I i Llombai, els col·legis Columbretes, Consolació, Salesians i Vila Fàtima, i pel grup de joves del CAP, els Serveis Socials i el CMARMV. Maletes que contenen material bibliogràfic, la base temàtica del qual gravita al voltant de l’educació emocional, les famílies diverses, la igualtat de gènere o la diversitat afectiva.

La il·lustradora escollida aquest any per dissenyar les maletes ha estat Sara Arnau, jove dissenyadora burriana que alhora ha comptat per a la confecció de la maleta de fusta amb la col·laboració de Jose Carlos de la Torre, Artinwreck. D’aquesta manera, com ha explicat la regidora d’Igualtat, Maria Romero, “el projecte va molt més enllà d’unes simples maletes plenes de llibres, també treballem l’economia circular i de proximitat, ja que fomentem l’ús compartit d’uns materials pedagògics a alhora que posem en valor artistes i llibreries locals”.

El regidor d´Educació, J. Ramon Monferrer, i l´edil d´Igualtat, Maria Romero, s´han desplaçat a la Biblioteca Municipal on s´han realitzat dos tallers eminentment pràctics amb Judith Gallardo, de Genis Lectores, per oferir eines sobre com treballar els contes i llibres que inclouen les maletes a l’aula.

Tots els llibres que contenen les maletes han estat seleccionats per l’experta en literatura infantil i juvenil Judith Gallardo, així com supervisats tècnicament per la directora de la biblioteca, la unitat d’igualtat i l’ADI de Borriana.

A més, amb la idea de continuar ampliant el projecte, s’ha ofert un taller eminentment pràctic amb Judith Gallardo, de Genios Lectoras, per oferir eines sobre com treballar els contes i llibres que inclouen les maletes a l’aula. Aquest taller s’ha realitzat a la Biblioteca Municipal en dos grups diferenciats: un per a personal docent d’Infantil i Primària i un altre de pensat més per a docents de Secundària.

Cal destacar que el projecte de maletes coeducatives està inclòs al Pla d’Igualtat Municipal que porta en funcionament des que s’aprovés el juliol de 2021 i que compta amb la transversalitat de la igualtat a totes les àrees municipals.

A més, els maletins també inclouen altres materials per il·lustrar aquests temes a les aules, com ara un dossier amb informació per treballar sobre els contes, fullets sobre llenguatge inclusiu i informació de l’oficina Orienta de la Generalitat o rètols de punts violeta. “Es tracta d’una eina més sobre la qual treballar les noves maneres d’entendre la societat”, ha explicat Romero.

Tant Monferrer com Romero han agraït “la implicació dels centres d´Infantil i Primària en l´execució d´aquest projecte que tracta de construir una societat futura més inclusiva i justa des d´un format que tracta de ser atractiu per als nens i nenes”.

En la preparació i elecció de les lectures que s’inclouen a les maletes del projecte hi ha participat la Biblioteca Municipal i l’Agència de Desenvolupament Infantil (ADI), així com el personal d’Igualtat de l’Ajuntament.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: