L’Agenda Valenciana Antidespoblament i Escena Erasmus de la Universitat de València posen en marxa la ‘Gira Avant’ per a portar a els Seus espectacles a Municipis en RISC de despoblació

L’Agenda Valenciana Antidespoblament de la Generalitat Valenciana (Avant) i el projecte teatral europeu Escena Erasmus de Universitat de València han sumat esforços per portar els espectacles d’aquesta companyia universitària pionera a Europa en els municipis més rurals amb risc de despoblament a través de la nova iniciativa ‘Gira Avant’.

La ‘Gira Avant’ vol oferir durant una jornada completa una oportunitat a l’municipi per dinamitzar la vida social i cultural local contrastant-la amb un grup d’actors europeus i compartir entre tots experiències que ens porten a reflexionar sobre la nostra manera de ser i participar en la construcció europea des del món rural. Una jornada completa de convivència que acabarà sempre amb l’espectacle ‘El viatge impossible’, l’última producció d’Escena Erasmus i la celebració d’un col·loqui per afavorir un clima de debat i generar unes conclusions que porten a l’municipi a fixar-se nous objectius de desenvolupament partint de la cultura.

A més, la celebració de cada jornada oferirà entre altres activitats la celebració d’una taula rodona de participació ciutadana per reflexionar sobre el paper de la cultura en el món rural i un taller de teatre perquè els habitants que hi participen puguin explicar la realitat de la vila a través del llenguatge de les arts escèniques.

En aquesta edició pilot que es posa en marxa aquest divendres, la ‘Gira Avan’ “visitarà els municipis de Quatretondeta (El Comtat, 18 de juny); Penàguila (l’Alcoià, 19 de juny); Quesa (la Canal de Navarrés, 27 de juny); Pinet (la Vall d’Albaida, 1 de juliol); Argelita (Alt Millars, 2 de juliol) i Cervera de l’Maestre (Alt Maestrat, 3 de juliol).

Per a l’equip directiu d’Escena Erasmus, “la posada en marxa d’aquesta edició pilot de la Gira Avant suposa obrir una nova finestra de promoció de la cultura al món rural, perquè pensem que els nostres pobles en perill de despoblament són un espai privilegiat per l’experimentació i per al desenvolupament de pràctiques culturals innovadores, capaços d’induir dinàmiques de canvi més àmplies a nivell social “.

Per a la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra Sales, la posada en marxa d’aquest nou projecte és un fet molt important per a la dinamització dels nostres municipis per apropar la cultura de creació europea a les zones rurals de l’interior de la Comunitat Valenciana .

Aquesta iniciativa compta, a més, amb el suport de la Càtedra Avant que agrupa la Generalitat amb les cinc universitats públiques valencianes i de l’Vicerectorat de Territori i Societat de la Universitat de València.

Un espectacle com a activitat principal

L’acte central d’aquesta gira serà la representació en les places i auditoris dels pobles de el nou espectacle d’Escena Erasmus, ‘El viatge impossible’. Els muntatges d’Escena Erasmus aborden la realitat de l’Europa que habitem amb una visió crítica i fent partícip a el públic de les seves reflexions. Aquest any, el muntatge es basa en la idea de “viatge” en aquests temps en què viatjar és més difícil que mai. L’espectacle planteja que potser tornar als pobles és una idea sana i efectiva per reconstruir el nostre món i les nostres vides.

‘El viatge impossible’ està dirigit per Josep Valero, amb textos escrits per quatre dramaturgs de l’escena valenciana: Daniel Tormo, Guadalupe Sáez, Isabel Martí i Gemma Miralles.

L’espectacle està protagonitzat pel canari Nicolás Aranda, els francesos Arnaud Barennes i Sélune Cannizzo, la italiana Allegra Florioli, la suïssa Coloma Gros-Hostettler, l’alemanya Tina Miederhoff i l’actriu valenciana de Muro, Elena Francès.

Per Escena Erasmus, “hem viscut un any en el qual anar a el poble de a la banda, a una altra comarca oa una altra autonomia era tot un viatge. S’han viscut uns mesos en què sortir a comprar era tot un viatge, en què treure a el gos a passejar era tot un viatge. en aquests temps en què no podem viatjar lluny potser sigui el moment de fer viatges de tornada, conèixer els llocs d’on venim i fins i tot tornar als pobles que ens van veure créixer “, han explicat .

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: