La Universitat d’Alacant treu a licitació la instal·lació i el manteniment de plaques solars durant deu anys per valor de més de 4 milions
La Universitat d’Alacant (UA) va publicar la setmana passada una licitació pública per al “Disseny, implantació i manteniment de plantes solars fotovoltaiques per a autoconsum en instal·lacions propietat de la Universitat d’Alacant” per valor de poc més de 4 milions d’euros i amb una durada de 10 anys. Es tracta, per tant, d’una inversió important la que realitzarà la institució amb un doble objectiu: l’estalvi a la factura energètica i l’increment de l’ús d’energies renovables.
En concret, el plec de la licitació estima que, com a mínim, “el 15% del consum elèctric de la Universitat d’Alacant serà produït en règim d’autoconsum per les instal·lacions fotovoltaiques proposades per l’empresa”. Encara que important, aquest no és el primer pas que es fa des del Vicerectorat d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral en pro de l’estalvi energètic i de les energies renovables, ja que el mes de desembre passat va ser la mateixa rectora Amparo Navarro la que en va inaugurar una instal·lació al campus que consta de 426 mòduls fotovoltaics de 335 W pic cadascun, la qual cosa suposa una potència total de 142,71 kW pic. En aquest plec, el termini de presentació d’ofertes del qual estarà obert fins a mitjans d’octubre, s’exigeix que les plaques tinguin un mínim d’1,9 MW bec, amb una producció d’uns 3 MW hora a l’any.
Segons explica Salvador Ivorra, vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, és important assenyalar que «la rendibilitat d’aquesta inversió per a la Universitat d’Alacant és tan important que estarem pagant el cost del contracte amb la qual cosa ens estalviarem en factura energètica, és a dir , que s’amortitza sola». «A més que estarem incrementant el consum en energies renovables», prossegueix el vicerector, «un cop es completi el pagament del contracte es realitzarà una inspecció de comprovació de garantia i, una vegada comprovat que la instal·lació compleix els estàndards sol·licitats de producció energètica, passarà a ser de gestió pròpia de la Universitat dAlacant».
Una altra de les qüestions importants del plec és lespai que ocuparà la instal·lació. Tot i això, gràcies a la bona disposició dels edificis al campus universitari i les hores de sol de què es gaudeix a Alacant, això no ha resultat un problema en les condicions d’aquest plec. L’anterior planta fotovoltaica es va construir a mode de coberta a l’aparcament de la zona de Petrologia i en aquest plec es posen a disposició de les empreses la coberta de fins a set grans edificis del campus i la possible construcció de sostres per a dos aparcaments que sostindrien les plaques fotovoltaiques.
En conclusió, des de la Universitat d’Alacant «s’ha realitzat un estudi minuciós del consum anual que realitzem, s’han estimat el consum en els propers deu anys i els seus costos en la factura de la llum i s’han analitzat les possibilitats de mercat per aconseguir licitar el contracte de la manera millor i més eficient possible», explica Ivorra, a la qual cosa afegeix que «estem orgullosos de la feina que hem fet i esperem que els resultats siguin molt satisfactoris».
Energia solar a la UA
Actualment, la Universitat d’Alacant compta amb diferents instal·lacions fotovoltaiques que ofereixen diferent servei al campus universitari i al Parc Científic. Una, per exemple, es troba a l’amfiteatre de l’Aulari II i compta amb un conjunt de 9 panells solars de 250W cadascun per a la producció de 2250W d’energia elèctrica que alimenten endolls per a la càrrega de dispositius electrònics i també la il·luminació de la zona enjardinada de la zona limítrofa.
Per separat, hi ha una planta solar aïllada de la xarxa amb una potència instal·lada de 41kWp repartits entre els seus 1062 panells fotovoltaics que li permet alimentar equips de fins a 10kVA. Així mateix, disposa d’emmagatzematge en bateries de 192 kWh. L’energia produïda a la planta es destina a investigació ia l’alimentació de serveis auxiliars de les plantes pilot de la UA.
De la mateixa manera, hi ha una altra planta fotovoltaica connectada a la xarxa elèctrica que genera energia per a la venda. Forma part d’un projecte institucional en què participa la Fundació Caja Mediterráneo i ENEL com a projecte de recerca de diferents tecnologies de producció d’energia fotovoltaica ubicada a terrenys propietat de la UA a la zona d’ampliació al costat del baixador de Renfe.
Informació i Foto: Universitat Alacant