La Universitat d’Alacant reuneix 200 noies aspirants a universitària en els 4 campus del projecte ‘Vull Ser Enginyera’

La Universitat d’Alacant ha acollit aquesta setmana a 200 alumnes d’instituts i escoles a la celebració dels campus del projecte ‘Vull ser Enginyera’ que, coordinat pel professor Luis Aragonés de l’EPS, compta amb el patrocini de l’Institut de la Dona. Les escolars procedeixen de 15 instituts i sis col·legis de diferents punts de la província d’Alacant.

Durant tres dies s’han dut a terme diferents tallers pràctics perquè les joves descobreixin de primera mà el món de les enginyeries. L’objectiu, segons els promotors del projecte «és aconseguir que es trenquin les barreres i estereotips que fan que les carreres tècniques tenen una participació femenina molt baixa». Entre les experiències a les que s’han enfrontat les estudiants, destaca la programació de robots des de zero, la creació d’aplicacions mòbils, a realitzar construccions amb ciment, maquetes amb espagueti, canviar el color de l’aigua amb petites reaccions químiques, entre d’altres petites experiències amb les que han pogut descobrir el món de l’enginyeria d’una manera més pràctica i amena.

‘Vull ser Enginyera’ és un programa per a la igualtat d’oportunitats que pretén promoure l’interès de l’alumnat d’educació secundària, en particular el de les nenes, per l’estudi de les ciències, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques. El projecte està impulsat per l’Institut de la Dona i es desenvolupa en altres cinc universitats: UPM Autònoma de Madrid, la Universitat de Cartagena, la Universitat de Burgos i la Universitat de Granada.

La Universitat d’Alacant, a més d’albergar el passat mes d’abril unes jornades on es van rebre 2.0000 estudiants de tota la província en el Paranimf de la UA i de col·laborar amb la resta d’activitats del projecte, ha organitzat 4 campus amb nombroses activitats com a complement els dies 11, 12 i 13 de juny.

Quatre propostes específiques

El coordinador del projecte Vull ser Enginyeria ‘a la UA i dels 4 campus, Luis Aragonés, assegura que el que es pretén és «incentivar les nenes» perquè es decantin per la branca de ciències i es decantin per les enginyeries. «Tenim un desfasament important a nivell internacional, i el que pretenem és que les taxes d’accés s’equiparin, no només per la necessitat que hi ha dins de les societats occidentals de professionals d’aquestes branques de coneixement, sinó perquè considerem que la mirada de la dona en aquestes matèries pot resultar de gran interès social «.

Els quatre campus, que compten amb 50 alumnes cadascun (en dos grups de 25), s’han repartit en matèries com l’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Biomèdica (Campus GigabytGirl); l’Enginyeria en Telecomunicació; Enginyeria Robòtica i Enginyeria Mèdica (Campus TechCampus), un altre d’Enginyeria Civil (Campus ConstruGirl), i finalment, un d’Enginyeria Química (Campus IQ Women Week). La proposta parteix del campus part d’GigaBytGirls, una experiència pilot que venia realitzant-se des de fa tres anys però centrat en la tecnologia.

Segons dades del Ministeri d’Educació, les dones representen un 54% de la població universitària espanyola. No obstant això, quan s’observen les carreres tècniques (enginyeria i arquitectura) la representació de dones baixa fins a un 25%, podent-se apreciar a més que aquesta xifra està descendint en els últims anys.

Els instituts que han participat en aquests campus són Jorge Juan, Gaia, La Mola, Sant Vicent, Germans Amorós, Mediterrani, Malladeta, Manuel Broseta, Santa Pola, Maria Blasco, Navarro Santa Fe, L’Arabí, El Pla. Montserrat Roig i La Torreta. Mentre que les escoles són FEYDA, Teresianes, Altozano, Salesians Don Bosco, Sant Joan Baptista i Sant Raimon de Penyafort.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: