La Universitat d’Alacant posa el focus en els fluxos de la desigualtat a la Mediterrània

La Universitat d’Alacant (UA) presenta una nova edició del Seminari Internacional: Geopolítica, Moviments Socials i Identitat Territorial, aquest cop centrat en els fluxos de la desigualtat a la Mediterrània. Organitzat per la Facultat de Filosofia i Lletres, la segona edició del seminari tindrà lloc els dies 16 i 17 de febrer amb experts de referència com la investigadora de l’Observatori del Deute a la Globalització (ODG), Nicola Scherer, el professor de la UA i coautor del llibre “Geopolítica de la Unió Europea”, Francisco Torres, i Alejandro López, coordinador del portal dedicat al seguiment i anàlisi de la política internacional Desxifrant la guerra, entre d’altres.

La primera jornada, que es farà dijous 16 a les 17 hores a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, comptarà amb la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la Universitat d’Alacant, Eva Espinar, el degà de la Filosofia i Lletres, José María Ferri, els directors dels departaments de Geografia Humana i d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA, Juan David Sempere Souvannavong i Carlos Javier Baños, respectivament, i representants del comitè organitzador.

El primer debat arrencarà amb Nicola Scherer, especialista en justícia financera, amb la ponència “Els fluxos de la desigualtat: tendències en un context de crisi energètica, recuperació econòmica i austeritat”. Després de la seva intervenció, representants de Càritas Alacant-Orihuela, l’Associació de Dones Senegaleses Talatay Nder, del Grup Enercoop i de Casa Mediterráneo analitzaran accions locals i realitats actuals des de perspectives com la integració social, l’educació, la cultura, la migració i els mercats energètics.

Tensions a la Mediterrània

El divendres 17, des de les 10.30 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (C/ San Fernando, 40), les sessions s’inicien amb l’anàlisi de conflictes territorials i tensions a la Mediterrània a càrrec de Francisco Torres Alfosea, professor del Departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA i coautor del llibre “Geopolítica de la Unió Europea”.

A partir de les 12 hores i amb l’objectiu de fomentar un espai d’anàlisi crítica sobre projectes socials, econòmics, ambientals i culturals des d’una perspectiva geogràfica, la segona edició del seminari inclou un espai de presentació de treballs acadèmics i científics (TFG, TFM i tesis doctorals) relacionats amb migracions i desplaçaments de població, recursos, mercats i comerços i internacionalització de les desigualtats.

Ja en horari de tarda, a les 17.30 hores, tindrà lloc la ponència “Geopolítica de la migració a la mediterrània” d’Alejandro López Canorea, coordinador de Desxifrando la Guerra. Finalment, Carlos Baeza Pardo, tinent de la Guàrdia Civil del Grup d’Informació, José Pedro Martínez, periodista freelance, Ana Fornés, membre de l’Associació Entrepobles/Entrepobles, i Dimas Vega, de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) , participen en una taula rodona per analitzar com les problemàtiques globals es visibilitzen o materialitzen al territori a través de la seguretat, la comunicació i la informació, l’activisme i les persones refugiades.

Les sessions del II Seminari Internacional: Geopolítica, Moviments Socials i Identitat Territorial es podran seguir en directe a través de videostreaming.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: