Educació

La Universitat d’Alacant dissenya un model dual de docència per al pròxim curs preparat per adaptar-se a qualsevol escenari

La Universitat d’Alacant ha establert criteris generals per a la planificació docent del pròxim curs a partir de l’acord de 19 de juny de Consell sobre mesures de prevenció davant de la COVID-19, que regula les mesures en l’àmbit docent universitari.

El vicerector d’Estudis i Formació, Enrique Herrero, ha explicat que “d’aquesta manera, i tal com estableix l’acord, les activitats acadèmiques es durà a terme amb el major grau de participació presencial possible, en el marc del que permetin les condicions sanitàries “i ha destacat que” el curs es desenvoluparà mitjançant la modalitat de presencialitat mixta o dual, amb la finalitat que l’adaptació als possibles escenaris que plantegi l’evolució de la pandèmia sigui fàcil i immediata “.

Aquesta Planificació manté el caràcter presencial de les titulacions, respectant sempre les indicacions de les autoritats sanitàries i de el Servei de prevenció de la UA. De cara a l’inici del pròxim curs, la docència es durà a terme seguint el protocol d’actuació universitari que està previst que elabori la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en coordinació amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Els criteris que ha fet públics la Comissió d’Adaptació Curricular, Avaluació Contínua Alternativa i Convocatòries d’Avaluació de la Universitat d’Alacant preveuen que les activitats formatives seguiran el model dual, en què una part de l’alumnat comptarà amb presencialitat a l’aula i una altra seguirà la classe de manera síncrona a través del sistema d’aula virtual. En aquest sentit, la presencialitat a l’aula quedarà delimitada per la capacitat màxima fixada segons la situació sanitària.

En funció de l’nombre d’estudiants matriculats, de la capacitat de les aules en cada moment i de la planificació docent, s’establiran les rotacions necessàries entre l’alumnat de cada titulació amb l’objectiu que tothom pugui assistir a el mateix nombre de classes presencials.

D’acord amb la situació sanitària actual, i tal com regula en l’acord de Consell, el aforament de les aules no serà en cap cas superior a una persona per cada 2,5 m2 de superfície, el que equival a un aforament de el 50 per cent. En el cas que no es pugui garantir una separació de 1,5 metres entre l’alumnat, l’ús de la màscara serà obligatori. A més, l’aforament dels laboratoris docents es limitarà a una persona per cada 5 m².

En relació a aquelles activitats formatives que requereixin l’ús d’instrumental específic o presentin especials necessitats d’infraestructura, i que siguin difícilment traslladables a un model en línia, com pràctiques de laboratori, sortides de camp o laboratoris d’idiomes, entre d’altres, està previst que comptin amb una presencialitat de l’100% de l’alumnat, sempre que ho permetin les condicions sanitàries.

Dotació de material

La planificació del pròxim curs preveu també que les aules de teoria i informàtiques s’equipin amb nous monitors dotats de cambra i micròfon per fer possible la retransmissió de la classe a través de l’aula virtual quan hi hagi estudiants sense presència física a l’aula. De forma simultània, s’implementarà una nova aplicació per a l’aula virtual integrada en UACloud que es podrà usar juntament amb les que ja es troben disponibles en l’actualitat.

formació

L’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) ha elaborat un pla formatiu per al professorat compost de cursos i seminaris on line. Un pla que abasta totes les competències digitals necessàries per a la docència en aquest model dual i especialment per a l’ús de les noves eines tecnològiques.

avaluació

Les proves d’avaluació durant cada semestre, així com les proves finals de les convocatòries C2, C3 i C4 podran realitzar presencialment a les aules de la Universitat d’Alacant, sempre que l’autoritat sanitària competent ho permeti i sota l’estricte compliment de les seves recomanacions. En tot cas, la planificació de la Universitat d’Alacant ha previst un sistema d’avaluació alternatiu per al cas en què les condicions sanitàries no permeten el desenvolupament de proves d’avaluació presencials.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint