La Universitat d’Alacant celebra el dia del treball social amb una jornada protagonitzada per l’economia social
Amb el lema “Construint juntes i junts un nou món eco-social: sense deixar ningú enrere”, demà dia 16 de març se celebra el Dia Internacional del Treball Social, una commemoració a la qual la Universitat d’Alacant, mitjançant la iniciativa del Departament de Treball Social i Serveis Socials, se suma amb l’organització d’un programa de conferències que se celebrarà el mateix dia 16 al saló d’actes de l’Aulari 2. La inauguració de la jornada, que serà a les 9.30 hores, comptarà amb la participació de la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, el degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, Raúl Ruiz, la directora del Departament de Treball Social i Serveis Socials, María José Escartín Caparrós, i la presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social d’Alacant (COATSA), María Dolores Soler Aznar.
Després de la inauguració, tindrà lloc la conferència “L’autèntica inclusió de Smart City a Smart Human City. Co-creant entorns per a totes les persones”, a càrrec de Yolanda de la Font Robles, catedràtica de Treball Social de la Universitat de Jaén. Posteriorment es farà un homenatge a les tutores de pràctiques externes.
Després d’una pausa, a les 12.15 hores tindrà lloc la conferència “La participació ciutadana”, a càrrec de la directora general de Participació Ciutadana de la Generalitat Valenciana, María Jesús Pérez Galant. Tot seguit, es reconeixeran les bones pràctiques de l’alumnat de tercer curs del grau en Treball Social. Finalment, la cloenda serà a càrrec del vicedegà de Treball Social, Javier Mira, i la directora del Departament de Treball Social i Serveis Socials, a la qual seguirà una actuació musical de la Companyia Félix Amador.
Segons explica Javier Mira, el Dia Mundial del Treball Social «es commemora el compromís, la contribució i la tasca dels professionals del Treball Social com a coneixedors de primera mà de la realitat social, líders del canvi i de la intervenció social, i impulsors de la lluita i la garantia dels drets socials de la ciutadania amb la seva aposta per l’àmbit comunitari i la cerca de solucions des del desenvolupament social local».
Pel que fa al lema del dia internacional per al 2022, el vicedegà de Treball Social comenta que «presenta una visió i un pla d’acció per crear nous valors, polítiques i pràctiques globals que desenvolupin confiança, seguretat i confiança per a totes les persones i la sostenibilitat del planeta ». «Es planteja com una estratègia on participin de forma conjunta totes les xarxes d’intervenció professional del Treball Social i la comunitat on treballen aquests professionals per fer contribucions als valors i principis que permeten que totes les persones tinguin la seva dignitat respectada a través de futurs compartits», matisa Mira.
Grau en Treball Social
El rànquing “Millors universitats d’Espanya per grau 2021” del diari El Mundo situa a cinc graus de la Universitat d’Alacant entre els preferits de l’alumnat i entre els millors per cursar els estudis a tot el país, que són Treball Social, Turisme, Òptica i Optometria, Infermeria i Filologia Hispànica.
Entre ells, es va enlairar un any més al grau en Treball Social, que apareix com el millor de tot Espanya segons una anàlisi detallada de 25 criteris, l’opinió de 2.000 professors i d’altres estudis externs, com ara rànquings internacionals o informes de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA), que es basa en la classificació publicada. Treball Social va recuperar el 2021 la primera posició del rànquing, un lideratge que ha ocupat 17 dels darrers 18 anys. Les pràctiques externes són la gran aposta d’aquest grau per garantir els nivells de qualitat més alts en la capacitació dels seus egressats. Es desenvolupen en 3r i 4t i abasten 48 ECTS (1.200 hores), fet que el converteix en el títol al territori nacional amb més càrrega.
Informació i Foto: Universitat Alacant