La Universitat d’Alacant analitza el futur de la recerca i la formació culinària després de la pandèmia

Sota el títol “Reptes gastronòmics de l’era post-covid”, la Càtedra Carmeta d’Estudis de l’Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant reuneix, a la IV Jornada d’Estudis Interdisciplinaris sobre Gastronomia, a el know how de la investigació i la formació gastronòmica espanyola . Una trobada en què s’analitzarà el present i el futur de l’hostaleria, la investigació culinària i la formació de el sector que se celebrarà el proper 18 d’octubre al Saló d’Actes de l’Aulari II de la UA i que es podrà seguir en directe a través d’Internet en aquest enllaç.

La jornada comptarà amb la participació de Jose Mari Aizega, director general d’el Basque Culinary Center, institució acadèmica pionera a nivell mundial que té com a objectiu la formació superior, la recerca, la innovació i promoció de la gastronomia i l’alimentació. Aizega, ha estat des de la seva posada en marxa, impulsor i director d’aquest centre, que va ser creat amb el suport de les institucions públiques, els cuiners més rellevants, les empreses privades i la Universitat de Mondragón.

També intervé en la jornada Toni Massanés Sánchez, director general de la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència), un centre amb vocació social dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris ia la valoració de l’patrimoni agroalimentari.

La trobada comptarà amb la participació de María José San Román, xef del restaurant Monastrell d’Alacant -que compta amb una estrella Michelin-, propietària de el grup Gourmet Alacant i fundadora de el grup Dones en Gastronomia.

San Román ha posat en marxa un projecte d’agroecologia en una finca de 15.000 m2, en terme municipal de Mutxamel, a fi de proveir d’aliments frescos, de qualitat i locals, a tots els restaurants de el grup. A la finca es treballa amb criteris de permacultura, sense utilització de químic algun i ha creat, en una terra abans abandonada i atapeïda, un espai hortícola i fructícola fèrtil. El grup Gourmet, emmarca aquest projecte a l’entorn de la seva responsabilitat social corporativa alhora que contribueix a generar consciència en el sector d’hostaleria sobre la necessitat de caminar cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible. Aquest nou projecte situa el restaurant Monastrell com a ferm candidat a una “estrella verda”, distinció que atorga des de 2021 la guia Michelin a aquells establiments que innoven alhora que protegeixen el medi ambient, respectant els cicles de la natura, gestionant adequadament els recursos i tenen cura l’eliminació dels residus. D’aquesta manera, la prestigiosa guia premia la sostenibilitat en hostaleria amb una icona en forma de fulla verda i facilita la recerca d’establiments a aquells comensals que estan en sintonia amb aquesta filosofia.

Després d’aquestes tres intervencions, la història, l’arqueologia i la cuina es donaran la mà en una demostració gastronòmica a càrrec de l’arqueòleg Alejandro Ramos, director i membre de l’consell Científic de la Fundació Universitària L’Alcúdia, que al costat de la xef il·licitana Patricia Sanz, involucrada en diferents projectes en la recerca de la cultura i la tradició gastronòmica mediterrània, desgranarà els sabors i productes utilitzats pels nostres avantpassats.

Tancarà la trobada un debat coordinat pel catedràtic d’Història de la Ciència, Josep Bernabeu Mestre, director de la Càtedra Carmencita d’Estudis de l’Sabor Gastronòmic i per la periodista i escriptora gastronòmica, Ángeles Ruiz.

Per a l’organització d’aquestes jornades, la càtedra ha comptat amb la col·laboració del Centre de Gastronomia de la Mediterrània GASTERRA UA- Dénia, així com amb el Grau de Gastronomia i Arts Culinàries de la Facultat de Ciències de la UA i el Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: