Borriana fa balanç d’unes Falles 2021 segures i amb una àmplia participació

L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han fet un balanç “molt positiu” d’aquestes Falles 2021, en què les comissions i el món faller “ha quedat molt satisfet “.

“Després de la dura suspensió de 2020 per l’arribada de la pandèmia, hi havia moltes ganes de poder gaudir d’unes falles que s’han viscut amb normalitat, tot i que amb mascaretes i evitant aglomeracions”, ha subratllat Molina.

Per a això, com ha explicat, es va publicar un decret municipal amb una sèrie de mesures per garantir la seguretat i es van muntar tanques a la cremà i la mascletà per separar els grups i evitar aglomeracions.

Molina ha declarat que han estat unes Falles “diferents però necessàries, tant per al comerç local com per donar un impuls a la ciutat d’energia i normalitat”. En aquest sentit, ha indicat que “la participació ha estat de el 100% de les comissions, com en qualsevol any normal i s’han realitzat tots els actes, tot i que adaptats a la normativa covid”.

Així mateix, ha destacat que “alguns dels canvis fets aquest any podrien mantenir-se en les pròximes festes” vista l’acceptació que han tingut entre les comissions, com podria ser el cas de la lectura de les falles premiades, que cada comissió va viure en el seu casal de manera “molt emocionant”, per després desfilar fins a la plaça Major per retrobar totes i recollir les banderoles.

Pel que considera que han estat unes festes “molt especials” en el simbòlic i el cultural, a el temps que ha destacat la seva tranquil·litat en matèria de seguretat, ja que no s’han produït grans disturbis de la convivència.

seguretat

En aquest sentit, Safont ha explicat que segons l’informe estadístic de la Policia Local, durant els 5 dies de festes, s’han rebut un total de 516 trucades a la sala de comunicacions, un 19,4% més que en les anteriors falles, les de 2019.

Segons es desprèn de les estadístiques, d’aquestes trucades només 106 han requerit intervenció policial, mentre que la resta (410) han estat de caràcter informatiu. Referent a això, els avisos que han requerit intervenció policial han baixat un 18,5% i s’ha passat de 130 el 2019 a 106 2021.

Per la seva banda, les trucades per molèsties procedents de casals fallers s’han reduït un 66%, passant de 32 trucades per molèsties el 2019 a 8 en 2021 i no s’ha denunciat a cap casal per contravenir el decret d’alcaldia específic per a falles ni es ha hagut de clausurar cap casal.

D’altra banda, el nombre d’accidents de circulació en vies urbanes s’ha reduït un 25%, ja que només s’han registrat 3 accidents. Segons trasllada el cos policial, només s’ha instruït un atestat, igual que va ocórrer en 2019. En el cas d’aquest any s’ha a causa d’un accident de circulació amb ferits, mentre que el 2019 ho va ser per un presumpte delicte contra la seguretat viària .

A més, el nombre de butlletins de denúncia per infraccions de trànsit s’ha reduït un 69,6%, ja que s’ha passat de 46 a 14. Pel que fa a el nombre d’intervencions de el servei de grua municipal, s’ha reduït un 36,4 %, descendint de 140 a 89 intervencions. Així mateix, les assistències sanitàries en lloc públic també s’han reduït en un 66,7% passant-se de 15 el 2019 a 5 en 2021.

Cal recordar que la Policia Local ha reforçat els torns de treball per atendre cada acte, amb un total de 180 serveis operatius des del 8 a l’12 d’octubre, explicant a més amb el suport de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional a la Comunitat Valenciana , així com amb la col·laboració dels membres de Protecció Civil.

Pel que fa a la neteja viària, durant la nit de la cremà dels 12 efectius de les brigades de neteja van treballar a contrarellotge per netejar un total de 110 tones de residus, utilitzant dos excavadores i 3 camions, aconseguint que la ciutat amaneciese sense rastre de les falles que hores abans copaven cada racó.

Les properes Falles

El cicle faller ha acabat amb la nit de la cremà, però les comissions ja tenen la vista posada en el ressorgiment de març de 2022, a 5 mesos vista. Per això, el proper dilluns 18 es realitzarà una reunió amb els representants fallers per fer una valoració d’aquestes festes i per començar a planificar les de 2022.

A l’respecte, Molina ha indicat que “el calendari faller estarà comprimit en el temps i l’elecció de les reines falleres serà imminent”, però el calendari es planificarà en la seva totalitat, sense suprimir actes. D’altra banda, ha explicat que “caldrà replantejar, adaptar i reinventar totes les activitats, ja que la pandèmia continua”.

Així mateix, Molina ha volgut agrair l’esforç, resistència i participació tant a les 19 comissions falleres com a les Reines, a les corts i dames d’honor, a la Federació de Falles i a l’renovat equip de la Junta Local Fallera, així com a les visites de l’món fester de Castelló, València i Alacant, que han volgut sumar-se a les celebracions de les festes de Sant Josep a Borriana.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: