La Universitat d’Alacant, amb 132 projectes internacionals i 3 ERC, puja a l’25% la seva taxa d’èxit en l’obtenció de fons europeus

Cent trenta-dos projectes finançats amb fons europeus estan en marxa en aquests moments a la Universitat d’Alacant. Gestionats des del Vicerectorat d’Investigació, sota la direcció de l’catedràtic en Química analítica Juan Mora Pastor (a la imatge; autor: Roberto Ruiz, Taller d’Imatge UA), la institució ha rebut un finançament total de 24.621.000 euros per a la seva execució. Tal com declara el vicerector “la captació de projectes finançats amb fons europeus és una de les nostres estratègies prioritàries d’actuació ja que, per l’alt nivell de competitivitat que s’estableix, són d’alguna manera un indicador de l’excel·lència de la recerca que es porta a terme a la institució. Estem molt satisfets amb el resultat de l’esforç realitzat pels Grups de Recerca en la captació de fons europeus. De fet, la nostra taxa d’èxit en aquestes convocatòries se situa actualment en el 25 per cent, xifra molt superior a la mitjana de la Unió Europea, fixada en el 12 per cent. Vull destacar l’intens esforç realitzat des de la Universitat d’Alacant per aconseguir projectes de Consell Europeu de Recerca (en anglès European Research Council – ERC). Gràcies a això, en només dos anys s’han captat tres projectes ERC coordinats per investigadors de reconegut prestigi internacional: Fernando Maestre, Javier Fernández i Néstor Guijarro “.

Posicionats com els de major excel·lència entre els projectes de recerca europeus els ERC són, així mateix, els que més finançament reporten a la institució i els seus investigadors. A hores d’ara, tal com apunta el vicerector, tres investigadors coordinen projectes ERC a la UA: Fernando T. Maestre Gil, i Investigador Distingit de l’I.M.E.M. Ramon Margalef, lidera Biological feedbacks and ecosystem resilience under global change: a new perspective on Dryland desertification (BIODESERT), projecte l’import ascendeix a 1.102.967,33 euros; Javier Fernández López de Pablo, membre de el Grup de Recerca de Prehistòria de la UA i de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d’Alacant (INAPH-UA), desenvolupa el projecte Batega Glacial and Postglacial Population History and Cultural Transmission in Iberia (PALEODEM), 625.242,00 euros; i finalment, Néstor Guijarro Carratalá, investigador de l’Institut Universitari d’Electroquímica, acaba de rebre finançament per al seu projecte REFINING lignin by advanced catalytic schemes powered by sunlight (Relics), que està dotat amb un finançament de 1.536.183,75 euros.

FERNANDO_MAESTRE_GIL1.jpgProyectos ERC

Fernando T. Maestre, catedràtic d’Ecologia de la Universitat Rei Joan Carles (en excedència en l’actualitat), és l’investigador principal de el projecte BIODESERT, finançat per l’ERC. Es va incorporar a la UA en 2019 com a Investigador Distingit dins el programa Gent de la Generalitat Valenciana de retorn de talent. En l’actualitat, dirigeix ​​el Laboratori d’Ecologia de Zones Áridas i Canvi Global, on investiga el funcionament dels ecosistemes de zones àrides i la seva resposta a el canvi mediambiental, i és membre de l’I.M.E.M. Ramon Margalef. És l’únic ecòleg que treballa a Espanya que ha aconseguit tant una Starting (2009) com una Consolidator Grant (2014) de l’ERC. Ha publicat més de 250 articles en revistes científiques internacionals, incloent deu a Science, Nature i PNAS, i es troba dins de l’1% d’autors més citats de el món des 2018.

Els canvis en el clima i l’ús de la terra són dos components principals de l’canvi global que també actuen com a importants impulsors de la desertificació. Comprendre com respondran les terres seques a aquests impulsors és fonamental perquè ocupen el 41% de la superfície terrestre i alberguen a més de l’38% de la població humana mundial. BIODESERT té com a objectiu desenvolupar una millor comprensió de l’funcionament i la resiliència de les terres seques als principals impulsors de la desertificació.

JAVIER_FERNANDEZ_LOPEZ.jpg

Javier Fernández-López de Pablo dirigeix ​​el projecte PALEODEM (Late Glacial and Postglacial Population History and Cultural Transmission in Iberia). Al juliol de 2019 es va incorporar a la UA com a investigador distingit gràcies a el programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla Gent. Al llarg de la seva carrera, ha format part de el Departament d’Antropologia de la Universitat de Califòrnia Santa Bàrbara i ha estat investigador de el programa Torres de Quevedo, Ramon i Cajal i de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). A més, ha estat professor associat de Etnoarqueologia a la Universitat Rovira i Virgili.

L’objectiu d’PALEODEM és reconstruir els processos demogràfics i de transmissió cultural des del Magdaleniense Final fins al Mesolític Recent (c.15.000-8.000 calç AP) al sud-oest d’Europa a partir de l’metanàlisi de dades arqueològiques.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: