La Universitat d’Alacant acull la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global

La Universitat d’Alacant ha estat l’escenari aquest dimarts de la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global: «La construcció de la pau des d’una perspectiva local-global», organitzada per la Càtedra Pau i Justícia de la Universitat d’Alacant i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

La jornada, que ha tingut lloc coincidint amb el Dia Mundial de la Pau, té com a objectiu augmentar el compromís de la ciutadania amb el desenvolupament humà sostenible i amb la cultura de la pau d’acord amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha destacat la importància de la investigació i la formació per «traslladar a la societat eines que ens ajudin a construir un món millor i inclusiu». Navarro ha reivindicat el paper de les universitats i, en particular, de les càtedres, «que són un instrument útil i eficaç per connectar la investigació universitària amb el dia a dia de les persones». «La pau, els drets humans i la justícia no són qüestions etèries, sinó concretes i tangibles, que han de treballar-se i posar-se en pràctica a través d’un procés crític i transformador».

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada de la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha inaugurat la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global a Alacant coincidint amb el Dia Internacional de la Pau . A l’acte també ha assistit la secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna, i la directora general de Cooperació, Xelo Angulo, encarregada de clausurar la sessió.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha apel·lat a la participació i al debat «per construir la primera Llei de la Pau i dels Drets Humans a la Comunitat Valenciana». «Una llei», ha continuat Pérez Garijo, «elaborada de manera participativa i col·laborativa, donant veu a tots els agents de la cooperació valenciana».

Pérez Garijo ha afirmat que des de la Conselleria de Cooperació «tenim la responsabilitat de coordinar les polítiques relacionades amb el desenvolupament de l’Agenda 2030, el que, en el moment actual, passa per impulsar una llei de foment de la pau i els drets humans» .

En aquest sentit, la consellera de Cooperació ha manifestat que «necessitem totes les vostres aportacions per dotar de contingut, no només a la llei, sinó a mateix concepte de pau que es reflecteixi en ella», i ha afegit que les propostes i el debat sorgits d’aquesta jornada «són el punt de partida per als treballs preparatoris d’elaboració de la llei, de manera que pugui recollir les diverses expectatives i perspectives que vagin sortint en el camí».

Així mateix, Pérez Garijo ha ressaltat que «en l’actualitat només Catalunya, entre els territoris de l’Estat, disposa d’una Llei de la Pau, aprovada el 2003».

Impuls dels ODS

La consellera de Cooperació ha explicat que «l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Organització de les Nacions Unides el 2015, ens va marcar un full de ruta en l’impuls dels drets humans i en la necessitat de combatre les desigualtats dins de els països ».

«L’objectiu és construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans i promoure la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de les dones i les nenes, així com garantir una protecció duradora de l’planeta i els seus recursos naturals», ha assenyalat.

«El Consell ha exercit un clar lideratge en la difusió, implantació i seguiment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU en el nostre territori», ha subratllat Pérez Garijo. A més d’integrar-los en l’actuació ordinària de l’administració de la Generalitat, «hem generat una xarxa d’aliances entre municipis i ciutats, i amb les universitats».

«Així mateix, hem situat en un lloc destacat les iniciatives generades per les organitzacions de la societat civil, especialment amb el programa d’educació per a la ciutadania global en l’àmbit educatiu, i també altres actuacions d’informació i divulgació», ha explicat la consellera de Cooperació.

Pérez Garijo ha assenyalat que a través de la jornada que celebrem avui «pretenem recollir, visibilitzar i difondre el treball i les aportacions generades des de les diferents organitzacions, institucions i agents socials i treballar conjuntament».

«Perquè la pau es proposa, no s’imposa; la pau es construeix, no es decreta; i la pau integra i no exclou. Defensar la pau és també defensar el concepte, a la manera de Kant, Gandhi i Martin Luther King, que la van concebre inseparable de la llibertat, la dignitat i la justícia », ha conclòs Pérez Garijo.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: