La Universitat d’Alacant acaba amb nota la seva primera setmana de desescalada

De “reeixida” ha titllat el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, aquesta primera setmana de desescalada al Campus de Sant Vicent de l’Raspeig. “El nostre Servei de Prevenció ha revisat a l’entorn dels 800 formularis d’historial de salut de les persones que han sol·licitat la tornada a l’activitat presencial que, en termes generals, no ha superat la mitjana diària dels 200 assistents en les dues parts de l’ campus “, ha assegurat Palomar, que espera poder anar avançant” amb cautela i totes les garanties “, en les pròximes setmanes. Només un 0’4% de les persones que han sol·licitat la presencialitat han estat rebutjades per considerar-persones de risc.

L’horari reduït a torn de matí de 9 a 14 hores, la rotació en la incorporació als llocs, els accessos escalonats, la traçabilitat dels espais ocupats i l’adopció d’estrictes mesures de desinfecció i higiene han estat, juntament amb l’obligatorietat de l’ ús de la comunicació prèvia per als accessos a campus i dels equips de protecció individual, algunes de les mesures recollides en l’estratègia de reincorporació a l’activitat presencial que han fet possible que pràcticament el 100% dels projectes d’investigació, una de les poques activitats previstes pel Govern en aquesta primera fase de la desescalada, estiguin de nou en marxa ja bon rendiment.

Novetats per a la segona setmana

Encara que des del Rectorat s’assegura que es va a avançar amb cautela, com a novetat, a partir d’el dilluns, es podran incorporar a les tasques d’investigació dels estudiants de doctorat, sempre d’acord amb els criteris dictats pels responsables de projectes. Els mecanismes d’accés a campus per a ells seran idèntics als habilitats per a la resta de personal, i ha d’emplenar un formulari amb 48 hores d’antelació a la data d’incorporació.

Una altra de les novetats previstes és l’obertura dels serveis de Biblioteca únicament per a personal docent i investigador (PDI) i personal d’administració i serveis (PAS) i sempre, sota cita prèvia. Per evitar aglomeracions, des de la direcció de l’servei i en coordinació amb la Gerència s’ha establert un únic punt d’atenció i un interval de cites del voltant d’uns 10 minuts.

Finalment, a partir de la setmana que ve es va a incorporar una nova eina informàtica per al control de la gestió i subministrament d’EPIS, restringint a l’màxim l’ús de el paper i permetent tenir informació en temps real tant de l’repartiment, com de la necessitat de reposició.

Quant als Serveis Tècnics d’Investigació, segons totes les previsions, “la setmana que ve podríem començar a donar servei a empreses externes”, assegura la seva directora, María José Muñoz, que no ha deixat de mostrar la seva satisfacció pel bon funcionament de els protocols adaptats a la nova realitat post Covid.

Muñoz assegura que s’ha dut a terme una nova planificació de la feina, amb redistribució d’horaris i estades que ha permès la incorporació de la totalitat de la plantilla, tot i que amb un terç d’incorporació presencial diària. D’aquesta manera, i gràcies a l’aplicació dels nous protocols de recollida de mostres, durant aquesta setmana s’ha aconseguit donar servei a tot el personal intern.

La investigació a el 100%

Segons el vicerector d’Investigació i Transferència de Tecnologia, Rafael Muñoz, “la investigació ha recuperat el seu pols a la Universitat d’Alacant”. Encara que afirma que el ritme de treball lògicament no pot ser l’habitual per les restriccions horàries i d’ocupació, “gràcies als protocols establerts i l’organització de torns rotatoris, es pot considerar que estem en índexs de màxim rendiment per al moment actual i prop de el 100% dels projectes han tornat a la investigació experimental “.

Durant aquesta primera setmana s’han acabat de condicionar les instal·lacions seguint els protocols marcats per la IPRL-26 i el Pla d’adequació de Campus, així com de perfilar l’ocupació, aforar les estades i establir els torns en els laboratoris, les plantes pilot i els Serveis Tècnics d’Investigació. En tots ells s’ha incorporat la totalitat de la plantilla, però insistint, en la rotació de torns i, fins i tot, establint, en determinades unitats, l’ús sectoritzat d’algunes de les equipacions per evitar riscos. El vicerector ha ressaltat la col·laboració i la responsabilitat tant dels investigadors com de personal col·laborador.

Per la seva banda, els investigadors coincideixen a assenyalar que aquesta parada durant una mica més de dos mesos ha suposat retards significatius en el desenvolupament de tots els projectes tant els europeus o els Prometeu (de la Generalitat Valenciana) com els que es mantenen amb empreses i, en els casos en què és possible, ja s’han començat a sol·licitar pròrrogues per aconseguir ampliació de terminis. Malgrat tot, es mostren cautelosos amb la repercussió i confiats que podran fer front als nous reptes que es plantegen, ja que no cal oblidar que es tracta d’un problema global, asseguren.

Un altre dels efectes negatius d’aquesta crisi “és que encara que el desenvolupament de el projecte s’ha aturat de seguir assumint els costos salarials dels investigadors contractats”, explica Carmen Román, directora de l’Institut de Materials.

No obstant això, els investigadors s’han mostrat esperançats per aquest retorn a l’experimentació pràctica. Vicente Montiel, director de l’Institut d’Electroquímica, explicava, per exemple, que el treball en confinament “també ha estat una experiència interessant amb reunions en línia i aplicació de noves metodologies per a l’estudi de resultats des de les nostres cases, sempre mentre tractàvem de conciliar amb la vida familiar i les tasques docents “. També en aquest sentit coincidia María Carmen Román, “el pitjor ha estat no poder avançar en experimentació encara que aquest parèntesi sí ens ha permès avançar en la redacció d’articles i el processament de dades”.

Les seves esperances se centren ara a recuperar poc a poc el ritme de treball “establint horaris de tarda i racionalitzant l’ús dels laboratoris per compaginar l’experimentació amb el treball de taula”.

 

 

 

 

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: