LA UNIÓ desplega una ofensiva a Brussel·les perquè la Comissió Europea implante les clàusules espill en les importacions de fruites i hortalisses de tercers països

La Unió Llauradora ha viatjat aquesta setmana a Brussel·les per a intentar que la Comissió Europea accelere els treballs per a implantar les clàusules espill en les importacions de fruites i hortalisses de països tercers dins del marc de l’Estratègia de la Granja a la taula.

Una delegació de LA UNIÓ composta pel secretari general Carles Peris i el secretari tècnic Joanma Mesado s’ha reunit aquests dies en la capital comunitària amb eurodiputats espanyols de diversos partits, entre ells Juan Ignacio Zoido del PP; Inmaculada Rodríguez-Piñero i Clara Aguilera del PSOE; Manu Pineda del Grup de l’Esquerra en el Parlament Europeu – GUE/NGL; François Alfonsi i el seu equip dels Verds-Aliança Lliure Europea on s’integra Compromís, així com també amb la responsable d’agricultura de la Fundació Comunitat Valenciana-Regió Europea, Loles Vidal i amb la directora general de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat de la Generalitat, Daría Terrádez.

LA UNIÓ ha presentat un informe sobre les alertes sanitàries detectades en fruites i hortalisses procedents de Turquia i Egipte, en el qual es revela la presència de matèries actives de pesticides l’ús de les quals no està autoritzat a la Unió Europea o els límits màxims de residus són superiors als permesos. Entre els anys 2020 a 2022, Turquia ha tingut un total de 1.072 alertes i Egipte 117, sumant un total de 1.189 alertes entre tots dos països. Malgrat les mesures adoptades per la Comissió Europea en 2021 i 2022, tots dos països encara tenen un alt índex d’alertes sanitàries.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ ho explica de manera clara: “De cada 1.700 tones de fruites i hortalisses importades des d’Egipte es detecta una alerta sanitària a la UE i a Turquia de cada 2.300 t. Tenint en compte que s’importen entre 340.000 i 258.000 t d’aquests països cada campanya, respectivament, les xifres són rellevants i obliguen les autoritats a actuar”.

Per això LA UNIÓ veu necessari que els responsables comunitaris adopten mesures més coercitives per a erradicar la perillositat de les importacions de tots dos països. A part de l’adopció de les clàusules espill, l’organització proposa que s’incrementen al 30% els controls d’identitat i físics a les mandarines de Turquia i les taronges d’Egipte que entren a la UE i que s’amplie el període de les mesures durant un any. Si en aquest període s’observa un increment del 5% de les alertes en algun producte, caldria tancar les importacions a aquests productes agrícoles.

En eixe elevat número d’alertes sanitàries de tots dos països, gran part d’elles a més contenen matèries actives prohibides des de 2020 en l’àmbit europeu com el Clorpirifos i el Metilclorpirifos i claus fins a eixa data per al control de l’expansió de la plaga importada del Cotonet de Sud-àfrica en cítrics. La seua prohibició, amb alternatives menys eficaces de moment, ha provocat un increment de la plaga, augment dels costos i la disminució de la renda dels llauradors valencians.

Des que es van prohibir aquestes matèries actives a la Unió Europea, a Turquia i Egipte s’han produït 420 alertes sanitàries europees durant eixos tres anys per la presència en les fruites i hortalisses d’una sola o de les dues. Carles Peris ha traslladat aquests dies a Brussel·les als eurodiputats espanyols que “de manera reiterada es detecten totes dues matèries actives en les importacions, generant una incomprensió i una injustícia entre els llauradors valencians davant la falta d’adopció de mesures més contundents per a evitar aquesta competència deslleial entre productors segons siguen europeus o forans”.

Informació i Foto: La Unió Llauradora i Ramadera

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: