LA UNIÓ demana a la Generalitat que autoritze ja la crema de restes agrícoles a causa de les condicions meteorològiques propícies

La Unió Llauradora ha sol·licitat a la Conselleria de Justícia i Interior, concretament al director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Francisco José Aparici, que autoritze la gestió de crema de restes agrícoles abans del 16 d’octubre perquè els avisos meteorològics d’AEMET per fenòmens meteorològics adversos de calor i temperatures elevades són baixos o moderats i que es prohibisca en el cas que el nivell de risc per incendi fora alt, molt alt o extrem.

LA UNIÓ proposa que en aquest sentit que el període d’autorització de les cremes agrícoles i marges s’adapte a la realitat agrícola de cada any segons necessitats i circumstàncies meteorològiques.

Des de l’any 2017, durant el període comprés entre l’1 de juny i fins al 16 d’octubre, tots dos inclosos, estan prohibides les cremes agrícoles a menys de 500 metres de terrenys forestals en la Comunitat Valenciana.

En aquests moments existeixen parcel·les de cultius llenyosos arrancats durant l’estiu per a realitzar un reconversió del cultiu i és necessari l’ús del foc per a l’eliminació dels mateixos perquè el gruix dels arbres impedeix la seua trituració. A més, en altres parcel·les s’observen restes de poda apilats que no van poder cremar-se abans del 16 de juny i les circumstàncies meteorològiques actuals facilitarien la seua eliminació i evitar que siguen un reservori de plagues per a la fauna silvestre, com és el cas dels conills.

Enguany, per motius d’una prohibició inicial on no es permetia la gestió dels subproductes agrícoles per la calor, juntament amb un mes de maig amb períodes de pluges persistents durant molts dies, va provocar que no es poguera gestionar amb l’agilitat desitjada aquestes restes de cultius abans del dia 1 de juny. Per això, la Conselleria d’Agricultura mitjançant Resolució de 30 de maig va ampliar de manera excepcional i fins al 16 de juny de 2023 (per tant, dins del període habitual de prohibició), el període de crema de restes vegetals generades en tasques agrícoles situats als terrenys confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres de terrenys forestals.

En l’actualitat està prohibit de manera general l’ús del foc per a l’eliminació de restes de cultius i gestió dels marges, però hem passat per un llarg període de pluges amb alguna DANA que ha afectat la Comunitat Valenciana al llarg d’aquest mes de setembre i la previsió pronostica, segons AEMET, altres episodis de pluges i temperatures suaus també aquesta setmana.

Aquesta circumstància fa que el risc d’incendis forestals per gestió de restes agrícoles en parcel·les, marges de cultius, als terrenys forestals, als confrontants o amb una proximitat menor de 100 metres d’aquells, siga molt baixa i una autorització ara agilitzaria els treballs agrícoles i forestals que precisen d’aquesta pràctica cultural. En aquests moments, per exemple, i per als pròxims dies, el nivell de risc d’incendi en tota la Comunitat Valenciana és baix.

En les primeres converses amb els responsables polítics de la Conselleria de Justícia s’ha constatat una negativa rotunda a aquesta possible modificació que facilitaria el dia a dia de les persones llauradores i reduiria de manera significativa la burocràcia en realitzar-se una autorització excepcional general i no individualitzada.

En aquest sentit, Carles Peris mostra “la seua sorpresa davant aquesta negativa inicial perquè quan VOX, ara liderant la Conselleria de Justícia, estava en l’oposició es va mostrar sempre al costat dels llauradors i ara, ja en el Govern, sembla no estar-lo tant”.

Informació i Foto: La Unio Llauradora i Ramadera

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: