LA UNIÓ considera insuficients les ajudes al sector agrari valencià per la sequera i critica l’absència de cultius com la vinya i l’olivar

LA UNIÓ, després de revisar la publicació de l’ordre d’ajudes a l’agricultura per la sequera publicada ahir en el BOE, critica que, a més de quedar-se molt curta i deixar fora entre altres cultius de secà tan rellevants com la vinya i l’olivar, no prioritza al llaurador professional.

L’organització considera que la superfície de cultiu d’olivar i vinya compleix un paper fonamental en la Comunitat Valenciana, ja que a més de representar uns ingressos econòmics per a les nostres zones d’interior, contribueixen a mantindre la població i porten ja diverses convocatòries d’ajudes sense que els seus productors puguen accedir a aquestes. El mateix ocorre amb el sector d’hortalisses i ramaderia integrada, amb gran presència en la nostra comunitat autònoma, que ja es van quedar com els anteriors sense les ajudes per les repercussions del conflicte bèl·lic a Ucraïna i ara també per la sequera.

LA UNIÓ ja va aventurar en la recent manifestació de protesta celebrada a Madrid que les ajudes no anaven a respondre a la magnitud de la crisi que viu el sector, es reafirma en la seua idea i afig que no prioritza en la seua concessió al llaurador professional, relega determinats cultius i sectors i zonifica territorialment la seua concessió sense atendre les necessitats d’aquests territoris.

L’organització explica que l’Ordre d’ajudes publicada ahir en el BOE estableix suports als productors afectats per la sequera i les conseqüències de la guerra a Ucraïna per un total de 357,7 milions d’euros. D’ells 268,7 aniria a cultius herbacis de secà i 81 milions, procedents de la reserva de crisi comunitària, el Ministeri els ha destinats específicament a determinats cultius llenyosos: fruiters de llavor, d’os, cítrics, tropicals i de corfa.

En el cas dels herbacis de secà l’ajuda per hectàrea màxima a la qual es podria optar en la Comunitat Valenciana seria de 45 euros per hectàrea en tractar-se d’una afecció per sequera alta. “Aquesta quantitat, igual que passa en la resta dels cultius, es queden molt lluny de les pèrdues que patim”, consideren des de l’organització.

LA UNIÓ considera que “l’oblit” dels sectors vitícola, oleícola, hortalisses i ramaderia integrada és per tant una de les majors mancances que defineix l’escassa ambició de l’Ordre publicada. Si bé és cert que existeix marge d’actuació per part de les CCAA per a habilitar ajudes, el sector vitivinícola, en moltes zones productives es troba en una situació productiva límit, especialment en l’arc mediterrani com en la Comunitat Valenciana, amb una crisi de rendibilitat brutal (COVID, increment desmesurat de costos de producció, guerra d’Ucraïna, sequera prolongada) i amb l’incompliment de la Llei per a la millora de la cadena alimentària en el referit a preus del raïm.

“El sector vitícola, en zones importants productores com la nostra, està exhaust: pandèmia, tancament de mercats per la guerra, sequera prolongada i pedregades, poden suposar la punta perquè molts viticultors abandonen la seua activitat”, assenyalen responsables del sector.

L’organització ja va alertar fa mesos que a mesura que altres campanyes agrícoles anaren acostant-se començarien a veure’s nous danys i seria necessari adoptar més mesures. Així ha passat ara amb el sector vitícola i caldrà esperar a veure què succeeix amb l’olivar.

En aquest sentit critica que el Ministeri s’inhibisca a l’hora d’incrementar l’import de les ajudes amb la partida nacional addicional de 162 milions d’euros que permet Brussel·les i reclamarà a la Conselleria d’Agricultura al fet que arbitre també ajudes que permeten la continuïtat de nombroses explotacions la sostenibilitat productiva de les quals, econòmica i social està en greu risc de continuïtat.

Informació i Foto: La Unió Llauradora i Ramadera

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: