La UA presenta “Retroalimenta’t 2022” amb què ret homenatge als videoclips en el 40è aniversari de la creació de la MTV

La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa la nova edició de “Retroalimenteu-vos de la Cultura 2022”, dedicada a la dècada dels noranta i, especialment, als videoclips quan es compleix el 40 Aniversari de la MTV. El programa cultural d’aquest any tindrà lloc el dissabte 9 d’abril a Las Cigarreras, de 17.30 a 23.00 hores.

Retroalimenteu-vos del Cultura, el festival de cultura retro, és un projecte d’innovació docent que està produït i ideat per l’alumnat de l’assignatura Sectors de les Indústries Creatives del màster en Comunicació i Indústries Creatives de la UA (COMINCREA), emmarcada a l’itinerari emprenedoria. Per part seva, l’itinerari de Dircom del mateix màster ha realitzat el pla de comunicació de l’esdeveniment. La professora d’aquesta assignatura i coordinadora de Retroalimenteu-vos, Cande Sánchez, ha desgranat el programa d’activitats acompanyada per l’alumnat del màster que han creat la proposta d’aquest any: Carla Ortuño, Tania Jiménez, Sophie Attardo, Anabel Jiménez, Diego Gisbert, Alberto Minola, Alejandra Alenda, Andrés Ardila, Qi Han, Dingli Sun i Katherine Soza. L’alumnat ha realitzat totes les funcions de la gestió d’un esdeveniment: cerca de finançament, disseny de la idea, gestió cultural, producció de l’esdeveniment, comunicació i avaluació.

El programa inclou activitats retro per a nens Retrokids (Mini Disc per a nens+ màgia amb Legion 501; un concert acústic de María Xuxi; tast de cervesa Tyris; un mercat retro (amb estands per connectar amb els objectes fetitxe dels anys 90 amb Ghetto Gato Vintange) , Pati de Picasso, Cellers Ortigosa, L’Aparador, Arcades Retroal, October Press i Tu Foto Box), Tallers de direcció d’art i serigrafia amb Projecte Dagute, Taller de ball per Black Soul Dance Spain, el concert a càrrec del grup Marsol & Nasshira i un fòrum Videoclip.

A l’edició 2022 es proposa un homenatge a la MTV, la cadena musical per antonomàsia, i ens convida a fer un viatge en el temps per aprofundir en la importància dels videoclips com una de les manifestacions culturals i identitàries més importants de la societat postmoderna . Els clips de vídeo són una de les manifestacions més nutritives de la cultura popular. A través d’una narrativa audiovisual persuasiva i seductora ens ajuden a crear identitat i interpretar el món que ens envolta.

La música pop és la font d´entreteniment més important de la nostra societat. De fet, dels 100 vídeos més vistos a la història de YouTube 92 són videoclips. A més, el 73% de les cerques realitzades a YouTube estan relacionades amb el consum de música, segons la IFPI (International Federation of the Phonographic Industry). Si bé és cert que l’objectiu dels videoclips és promocionar una cançó i millorar la imatge de marca de l’artista, no és menys cert que des de l’era MTV ja es van convertir en aparadors on les marques van començar a exhibir els seus estils de vida. Assimilada la contracultura pel consumisme als vuitanta, les marques es van convertir en artefactes cool gràcies a la música. Música i marques s’han fos al videoclip, exemple d’una relació simbiòtica que sorgeix com a conseqüència dels canvis patits per la indústria de la música i la publicitat.

El videoclip és un producte audiovisual que ha rebut influències d’altres expressions audiovisuals i que es va consolidar com a contingut autònom al si de la cultura popular amb el naixement de la MTV i els programes musicals. L’èxit d’aquest format per la seva capacitat persuasiva i seductora va atraure els publicistes, que van convertir els anuncis en videoclips de curta durada. El desenvolupament d’Internet ha convertit el videoclip en un artefacte audiovisual de difícil definició, ja que és un format híbrid que ja no només pertany a la indústria musical, sinó que també és creat per la cultura participativa.

Informació complementària:

Sostenibilitat

Com que som un màster d’innovació, per estar a l’alçada dels temps, integrem la sostenibilitat als nostres valors. Mai no podrem ser perfectes, perquè la veritable sostenibilitat és un procés continu. Implica cada pas i element del nostre esdeveniment. Durant la promoció de l´esdeveniment no utilitzem paper. En lloc d’imprimir flyers, cartells, fulletons, etc., utilitzem al màxim les xarxes socials per a l’exposició i fem servir codis QR per transmetre els missatges del nostre esdeveniment, cosa que considerem eficient i eficaç a l’era digital i en línia amb els nostres valors de sostenibilitat. Durant l’esdeveniment no utilitzem gots d’un sol ús per a les begudes, sinó gots del bar, que es poden rentar i reutilitzar moltes vegades sense haver de llençar un munt de gots de paper. Per a tots els esdeveniments i tallers no utilitzem equips d’il·luminació, sinó que aprofitem al màxim la llum natural. La sostenibilitat també és present a les nostres activitats, ja que October Press treballa per reciclar la roba vella que ja no li agrada a la gent, pintar-la amb un nou grafit i donar una segona vida a la roba que altrament es tiraria. El grup de treball d’October Press s’unirà al nostre esdeveniment amb una exhibició de serigrafies i impressions a làmines.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: