La UA posa en marxa el projecte global “INCLUA-Cultura”

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) ha presentat aquest matí les noves mesures inclusives i accessibles que engega gràcies a la col·laboració d’Hidraqua. La vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, i Martín Sanz, director de Relacions Institucionals i Comunicació d’Hidraqua, han recorregut avui les instal·lacions del MUA amb les noves adaptacions.

Catalina Iliescu ha explicat que “Les noves incorporacions accessibles i inclusives del MUA formen part d’un pla global de cultura anomenat INCLUA-Cultura, per a la inclusió i l’accessibilitat en arts visuals, arts escèniques i esport. Comencem ara amb les arts visuals (MUA) i seguirem en els propers mesos amb els altres dos eixos”

Fidel al seu compromís amb l’accessibilitat i la inclusió, tant de les exposicions com de les instal·lacions, el MUA ha començat aquest procés d’adaptació amb la instal·lació d’una nova senyalètica que respon als estàndards d’accessibilitat i la instal·lació a l’entrada de l’edifici d’un pla tactovisual o hàptic, orientat tant al públic en general com a visitants amb discapacitat visual. Aquest plànol inclou indicacions a Braille i relleus amb informació de la disposició espacial que permeten conèixer les zones de més interès i els itineraris accessibles per arribar-hi. La resta d’actuacions s’han centrat en l’accessibilitat de la Sala L’Alcúdia, que n’ha renovat l’exposició amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la creació de la Fundació Universitària L’Alcúdia de Recerca Arqueològica. Els nivells d’accessibilitat permeten gaudir del discurs i les peces arqueològiques exposades per part de tots els públics, especialment aquells amb diferents graus de diversitat funcional: audiovisuals amb subtítols, incorporació de llengua de signes, codis QR amb textos i àudios en diverses llengües, zona accessible amb reproduccions manipulables, simplificació dels textos dels plafons en lectura fàcil i pictogrames. Tota aquesta tasca ha estat fruit d’un enriquidor treball en equip que ha reunit personal investigador de la Fundació L’Alcúdia, personal tècnic del MUA, del Servei de Llengües i del voluntariat lingüístic de la UA.

Iliescu afirma que “Més enllà de les aliances internes, ha estat clau la participació d’associacions i entitats que han col·laborat al projecte, especialment HIDRAQUA, que amb el seu compromís i suport econòmic ha contribuït a fer del MUA un espai realment inclusiu que facilita la participació dels visitants en experiències lúdiques i daprenentatge al voltant de la nostra història i patrimoni arqueològic. En aquesta línia, el museu universitari confia a continuar treballant en la incorporació de nous recursos que millorin l’accessibilitat com ara la traducció a altres llengües o la creació d’audiodescripcions per a persones amb discapacitat visual, tema central d’un TFG (treball fi de grau) de una alumna de la UA que ha realitzat les seves pràctiques al MUA, en col·laboració amb el Departament de Traducció i Interpretació”.

Per part seua, Martín Sanz considera que “aquesta nova acció suposa un avenç més en l’estreta relació que la nostra empresa manté des de fa dècades amb la Universitat d’Alacant, a la qual ens uneix una constant i progressiva vocació de servei cap a la província d’Alacant . En aquest cas es materialitza en l’àmbit de la Cultura i les polítiques inclusives i d’accessibilitat, dos dels principals eixos en què Hidraqua desenvolupa la seva activitat social a través dels ODS”.

A més de facilitar un espai sense barreres físiques o arquitectòniques, el MUA s’ha proposat fer-ne accessibles els continguts a tots els públics. Aquesta experiència d’accessibilitat universal respon a la voluntat d’atendre les necessitats dels diversos públics quant als idiomes dels seus continguts, la possibilitat de llegir-los o escoltar-los, fer-los propers a persones amb capacitats diverses (a través de l’adaptació dels continguts) lectura fàcil o pictogrames), així com la possibilitat d’un apropament tàctil a través de reproduccions de peces arqueològiques.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: