La UA es bolca amb les joves investigadores de l’Àfrica subsahariana

La vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació al Desenvolupament, Rosa María Martínez, ha anunciat que, per al curs 2023-2024, hi haurà una convocatòria específica de beques perquè joves investigadores de l’Àfrica subsahariana puguin fer estades de recerca a la UA, en el context de les tesis doctorals.

Martínez ha fet aquest anunci en el transcurs de les Jornades “Reptes del lideratge de les dones en institucions de recerca i educació superior a l’Àfrica Subsahariana”, que s’estan desenvolupant al campus des de dimarts passat i fins demà divendres.

Una seixantena de investigadores i directives (rectores, vicerectores i deganes) a universitats de països d’aquesta regió d’Àfrica, així com joves dones investigadores que estan completant la seva formació postdoctoral en aquests moments a Espanya, assisteixen a aquesta trobada, arribades de Moçambic, Nigèria, Guinea Equatorial, Tanzània, Mauritània, Benín, Camerun i Senegal. Es tracta de la primera trobada d‟aquestes característiques organitzada pel Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament de la UA, en col·laboració amb el Vicerectorat d‟Igualtat, la Fundació Dones per Àfrica i la Generalitat. “Aquestes jornades són el primer pas d´un programa d´activitats de cooperació internacional que es desenvoluparà a la Universitat per a dones investigadores de països subsaharians”, ha explicat Martínez, que ha recordat que la UA ja compta amb altres plans d´aquestes característiques amb el nord d’Àfrica (Marroc, Algèria i Tunísia, entre d’altres països).

Alguns dels projectes duts a terme a la UA havien identificat la “gran demanda existent a la regió africana subsahariana per potenciar i ajudar les dones, sobretot les més joves que estan a la fase d’estudis doctorals o començant la seva carrera d’investigadores , els qui necessiten suports externs per implementar i desenvolupar les seves tesis i investigacions”, ha exposat la vicerectora. En aquest sentit, Rosa Mª Martínez ha avançat que, per al curs 2023-2024, hi haurà una convocatòria específica de la UA, “una nova convocatòria de beques”, perquè les dones joves d´aquesta regió d´Àfrica “puguin venir a la Universitat d´Alacant a fer estades de recerca en el context de les seves tesis doctorals”. L´objectiu és que la convocatòria, oberta a tot l´Àfrica subsahariana, es faci pública al voltant del mes de febrer i, per a aquesta primera ocasió, tindrà una dotació total de 60.000 euros.Es finançaran estades amb una forquilla dentre dos i sis mesos, amb la idea que les beneficiàries puguin seguir la carrera de recerca en projectes conjunts o comuns amb la UA. S’estima que, en aquesta primera convocatòria, es poden becar, com a mínim, set o vuit dones investigadores de l’Àfrica subsahariana.

La vicerectora de Relacions Internacionals ha fet aquestes declaracions juntament amb l’ambaixador d’Espanya a Missió Especial per al Pla Àfrica, Alberto Virella; la directora general de la Fundació Dones per Àfrica, Teresa Langle de Pau, i la rectora de la Universitat del Sene Saloum El-hâdj Ibrahima (Senegal), Coumba Touré.

Langle de Paz ha assenyalat que la fundació que dirigeix, constituïda fa una dècada, ha estat una organització pionera en la creació de programes específics de beques d’estudi a nivell de postgrau per a dones del continent africà en general.
“Hem tingut centenars i centenars de joves de totes les àrees del coneixement que han passat per alguna de les universitats espanyoles públiques que són a la nostra xarxa de col·laboradors, entre d’altres, la d’Alacant”, ha especificat Langle de Paz, que ha afegit que la fundació compta amb diferents programes d’aquesta mena gràcies a l’ajuda d’institucions i centres espanyols. En aquest context, la directora general de la Fundació Dones per Àfrica ha ressaltat que “no només es tracta d’oferir oportunitat” a les joves científiques africanes o professores o doctorandes amb aquests plans, sinó també d'”aprendre nosaltres i nosaltres molt del coneixement i saber que elles porten”, el nivell del qual és elevat. Per part seva, Touré i Virella han coincidit, igual que Langle de Paz i Martínez, en la necessitat d’impulsar una xarxa de treball conjunt de cooperació amb l’Àfrica subsahariana i de potenciar el lideratge femení en aquesta regió, entre altres propostes i mesures .

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: