La UA desenvolupa una aplicació que analitza les jugades en els partits d’handbol

La longitud dels salts, les acceleracions, el nombre de trets que han culminat en un tant, l’alçada, o des de quin lloc s’han realitzat, aquests són només algunes de les dades sobre un partit d’handbol que genera l’aplicació web Handball Analytics que ha desenvolupat el departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb la Facultat d’Educació, una nova eina que ja està a disposició de les federacions nacionals d’Europa i que ha estat utilitzada en competicions internacionals.

Tal com explica Diego Marcos, membre de l’departament i director del grup de recerca ‘Undefined’ de la Universitat d’Alacant, van ser els companys de la facultat d’Educació els que es van posar en contacte amb l’Escola Politècnica Superior per fer l’anàlisi dels dades i, un cop l’eina ja estava realitzada, la Federació Europea d’Handbol (EHF, European Handball Federation) va mostrar el seu interès per ella. L’EHF necessitava ordenar tota la informació generada per l’ús de la tecnologia de l’empresa Kinexon que capta, a través d’l’ús d’uns dispositius a les samarretes dels jugadors i de la pilota, tant les distàncies recorregudes, com les velocitats, acceleracions, canvis de direcció, impactes i salts a la pista. No obstant això, un cop vist el potencial de tota aquesta ingent quantitat de dades dels investigadors de la UA van proposar a la FEH fer un pas més: desenvolupar una eina informàtica que permet, de forma senzilla i gràfica, analitzar tota la informació recollida durant els partits . D’aquesta manera es poden veure patrons, tendències emergents i avaluar les competicions i el paper dels jugadors en cada partit.

Després del conveni signat per la UA amb EHF aquest any, l’aplicació continua el seu desenvolupament: “Estem en una segona fase per integrar eines que capten un altre tipus d’informacions relacionades amb la forma física dels jugadors”, explica Diego Marcos, que assegura que en un futur proper volen continuar amb la seva investigació per, d’una banda, fer l’anàlisi en temps real el que permetria assistir a l’entrenador, per exemple, en la presa de decisions tàctiques sobre el partit. “A més, hi ha una altra via que ens agradaria explotar i és la d’utilitzar la intel·ligència artificial perquè ajudi en la presa de decisions”, assegura el professor.

En la creació d’aquesta eina ha jugat un paper fonamental la professora de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport Carmen Manchado, que forma part de la Comissió de Mètodes de l’EHF, i ha servit de pont entre la UA i la federació. Manchado, juntament amb Juan Tortosa, membres del grup de recerca ‘Research in physical education, condicionament físic and performance’ (RIPEFAP) han treballat estretament amb l’equip Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant, integrat per Diego Marcos, però també pels professors Daniel Ruiz, del grup de recerca Enginyeria Bioinspirada i Informàtica per a la Salut (IBIS), i Virgili Gilart, també de el grup ‘Undefined’.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: