La Sala L’Horta acomiada la temporada amb una suggeridora experiència sensorial per a nadons inspirada en els sons de la nit i el paisatge lunar

Què passa quan marxem al llit? Què sona allà fora a la foscor de la nit? És el moment dels animals nocturns i els roncs del pare i la mare. El so d’un mosquit que intenta picar-nos mentre somiem. El silenci del carrer, els grills, el gat que maula, la bufada del vent i el sotragueig de la pluja. La nit és plena de sons, i La Lluna és l’única que sempre està desperta per escoltar-ho tot.

La Sala L’Horta acomiada la temporada el proper diumenge 15 de maig amb una original proposta d’art sonor inspirada en la lluna i el paisatge sonor de la nit. A cau d’orella és una experiència sensorial íntima i relaxant que ha estat concebuda per a nens i nenes de primera infància (fins a 5 anys), encara que la dramatúrgia està plantejada en diferents capes perquè també la gaudeixi el públic adult que els acompanya.

Unes conquilles, testos buits, paper arrugat… tot sona a poca llum per fer pessigolles a l’orella i experimentar amb la ciclicitat del temps, les formes i colors dels astres, els sorolls dels animals nocturns i, fins i tot, els records i les històries de la lluna que formen part del nostre imaginari.

A cau d’orella és una creació de Vir Roig per a la companyia valenciana Cuneta, formada el 2008 per Alba Múrcia i Vicent Pelechano, dos artistes que es dediquen a la recerca de nous llenguatges escènics vinculats a l’art sonor. En aquesta peça en concret s’utilitzen objectes quotidians com tubs d’electricitat, ampolles, olles, paelles o escuradents de menjar per fer petita percussió. A més, compten amb el suport d’un harmònium -instrument d’origen indi a mig camí entre teclat i acordió- i un pedal electrònic que grava en directe i que reprodueix en loop capes de sons i veus.

És una peça respectuosa amb les lògiques de la primera infància, en què es propicia el diàleg amb la poesia trobada en les coses petites i que forma part central de les vides dels nadons. El públic s’asseu arran de terra i, des d’aquí, compartim aquest univers.
Tal com explica Alba Múrcia, “des de Cuneta tenim molts motius per plantejar una proposta d’art sonor específicament per a aquest tipus de públic, on prioritzem el so davant d’altres estímuls escènics. A la nostra trajectòria ens hem dirigit a públic familiar en altres ocasions però, avui dia, el nostre interès és més profund encara atesa l’existència del nostre fill que té ara dos anys. En aquest petit i intens temps de criança hem pogut aprendre molt de com els nadons es relacionen amb el so i com és una complexa i bella manera de comunicació. Ens semblava interessant portar a escena totes aquelles petites accions sonores i visuals que han despertat la sorpresa del nostre fill durant aquest temps”.

Informació i Foto: Marta Moreira

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: