Cultura

La revista americana «Journal of Agricultural and Food Chemistry» publica un estudi de l’UJI sobre formació de gels per a l’alliberament d’aromatitzants i altres substàncies

Un estudi desenvolupat pel Grup de Química Sostenible i Química Supramolecular de la Universitat Jaume I de Castelló ha publicat una recent investigació en el Journal of Agricultural and Food Chemistry, una revista de l’American Chemical Society, líder en agricultura, química aplicada i ciència i tecnologia dels aliments.

L’equip coordinat pel catedràtic Santiago V. Luis i per la professora Belén Altava, del Departament de Química Inorgànica i Orgànica de la Jaume I, ha publicat en la revista una exhaustiva investigació en la qual es recull la preparació d’una sèrie de compostos que, en xicotetes quantitats, són capaços de formar gels amb una gran varietat de substàncies líquides i molt particularment, amb substàncies «actives», és a dir, substàncies amb propietats com les pesticides, aromatitzants i fragàncies, entre altres.

Santiago V. Luis afirma que en el treball s’ha provat que «la formació d’aquests gels porta amb si un alliberament alentit d’aquestes substàncies actives al mitjà on es desitja aplicar-les, el que suposa un control eficient de la quantitat alliberada i una ampliació considerable del temps d’actuació després de la seua aplicació». Els estudis fonamentals fisicoquímics d’aquests sistemes s’han realitzat amb el limonè, una substància derivada dels cítrics amb nombroses propietats i aplicacions.

Una propietat molt important d’aquestes substàncies, explica el catedràtic, és que «d’acord amb el seu disseny estructural, la seua biodegradació condueix a la formació de substàncies d’origen natural i innòcues, la qual cosa redueix considerablement l’impacte ambiental de la seua utilització».

Al mateix temps, una segona propietat d’interès, destaca Luis, «és que són capaços de formar gels fins i tot amb líquids que contenen una mescla complexa de substàncies actives, la qual cosa resulta sovint un objectiu molt complicat». Això ha pogut comprovar-se mitjançant la formació de gels que permeten un alliberament controlat de diferents fragàncies complexes comercialitzades per una empresa valenciana com és Mercadona.

ARTICLE

Urea-Based Low-Molecular-Weight Pseudopeptidic Organogelators for the Encapsulation and Slow Release of (R)-Limonene.

Adriana Valls, Adrián Castillo, Raúl Porcar, Sami Hietala, Belén Altava, Eduardo García-Verdugo and Santiago V. Luis.

Journal of Agricultural and Food Chemistry 2020 68 (26), 7051-7061

DOI: 10.1021/acs.jafc.0c01184

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint