La Policia de la Generalitat Valenciana recupera dues falsificacions de Velázquez i una de Tizià que es comercialitzaven per 45 milions d’euros a Santander

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut tres pintures que s’atribuïen a Diego Velázquez i Tiziano, unes falsificacions que havien sortit al mercat per un valor de 45 milions d’euros a Santander. L’operació, iniciada al març, s’ha desenvolupat en col·laboració amb el Grup II de la UDEV de la Brigada de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia de Cantàbria.

Les obres recuperades durant l?operació són un autoretrat de Velázquez, que es venia per un valor de 30 milions d?euros; un retrat de Francisco Quevedo, l’autoria del qual s’atribuïa a Velázquez i que es comercialitzava per tres milions d’euros; i “Ecce Homo”, una pintura suposadament de Tiziano, que havia sortit al mercat per 12 milions d’euros. Les tres falsificacions es troben ja sota custòdia a les dependències policials de Pont de Fusta.

La policia de la Generalitat va detectar el mes de març passat que aquestes tres obres s’havien posat a la venda per Internet. Després de consultar el Museu de Belles Arts de València, els experts van concloure que la qualitat d’aquestes pintures no respon de cap manera a les característiques mínimes necessàries per qüestionar-se com a obres d’artistes de la talla de Velázquez i Tiziano.

Els quadres són propietat d’un particular establert a Santander que ha assegurat als agents que les obres procedeixen d’una herència familiar i que sempre s’han considerat originals.

El propietari ha aportat el permís d’exportació temporal amb possibilitat de venda, expedit per la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric, dependent del Ministeri de Cultura i Esport, per intentar acreditar l’autoria original d’almenys una de les obres atribuïdes a Velázquez.

Tot i això, des de la Unitat de Patrimoni de la Policia de la Generalitat informen que la Junta de Qualificació és un organisme consultiu col·legiat adscrit a la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals i d’Arxius i Biblioteques que, únicament, acredita si una obra pot vendre’s fora d’Espanya o s’ha de quedar com a part del Patrimoni Nacional. Per tant, no s‟ha garantit l‟autoria ni l‟autenticitat d‟aquest bé.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: