La nova proposta del MUBAG ofereix una relectura de l’art del segle XIX per reflexionar sobre el paper de la dona en l’època

Informació i Foto: http://www.diputacionalicante.es

“D’objecte a subjecte: gènere i art a Alacant des del segle XIX” és el nou projecte que ha presentat el MUBAG per aprofundir en l’exposició permanent des d’una perspectiva de gènere i visibilitzar els diferents rols que van ser assignats a l’època a les dones .
 
         El diputat de Cultura, César Augusto Asencio, ha presentat aquest matí la proposta acompanyat pel director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, així com pels investigadors del col·lectiu Gènere i Cultura Visual de la Universitat de València, Maria Hernández-Reinoso, Clara Solbes i Pablo Sánchez, autors del projecte al costat de Teresa Llàcer i Aneta Vasileva.
         ‘De objecte a subjecte’ proposa un recorregut per la col·lecció del MUBAG per reflexionar al voltant de problemàtiques que romanen vigents en l’actualitat. Es tracta del primer treball que es presenta en el marc de la convocatòria Reset, impulsada pel Consorci, de lectures de gènere i multiculturalitat amb l’objecte d’establir les bases per a una cultura més justa, igualitària i respectuosa de la nostra memòria històrica, tal com ha explicat Asencio.
 
 El projecte s’articula al voltant de l’exposició ‘El segle XIX al MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista ‘i compta amb dues relectures diferents que es podran visitar al museu fins a l’1 d’abril de 2018. En primer lloc s’ha generat un nou contingut relatiu a la mostra a partir de quatre eixos temàtics que dialoguen amb les obres exposades i mostren com els pintors alacantins d’entresegles van revelar el protagonisme de les dones, així com la seva consideració social, obrint portes cap a altres perspectives com la classe, la religió i el postcolonialisme.
 
         La segona part d’aquesta proposta es desenvolupa en l’entreplanta de l’MUBAG amb una breu exhibició que revela l’existència de 30 dones artistes coetànies als pintors i escultors alacantins de l’època -entre 1890 i 1935-, tot i que els noms i trajectòries han arribat molt desdibuixats als nostres dies.
 
         De forma paral·lela, s’ha elaborat una guia didàctica per a diferents nivells educatius, adreçada al professorat i als monitors del museu que desitgin aplicar aquestes reflexions en visites i tallers. A més, s’ha programat un cicle de conferències divulgatives que tindran lloc l’últim dimecres de cada mes fins al març, a les 19:00 hores, per abordar els diversos continguts relacionats amb aquesta relectura.
 
         Finalment, es durà a terme una publicació acadèmica que reculli les investigacions del col·lectiu Gènere i Cultura Visual per a l’elaboració de la relectura. Aquesta publicació sortirà a la llum previsiblement al març.
 
convocatòria
A fi de reforçar el principi d’igualtat en l’àmbit de la cultura i de la creació artística, la fi d’aquesta convocatòria del Consorci de Museus és seleccionar dos projectes que, basant-se en l’educació artística, ofereixin una perspectiva de gènere i atenguin a la diversitat cultural de les col·leccions dels museus de Belles Arts de Castelló i Alacant per avançar cap a una museologia més inclusiva i crítica.
        
         En aquest sentit, i per tal de completar la narració històrica generalment realitzada sota una perspectiva masculina i etnocèntrica, es busquen projectes que comptin l’altra meitat de la història, aquella construïda per les dones i invisibilitzada al llarg del temps, però també iniciatives que treballen altres desigualtats a través de guies didàctiques, relectures de les obres, propostes de nous itineraris o activitats que fomenten la discussió sobre qüestions d’igualtat, emprant les obres dels museus com a element mediador.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: