La llista d’espera quirúrgica baixa 13 dies en un mes i 26 en un any, i és la més baixa des que va començar la pandèmia

El temps de demora per ser intervingut quirúrgicament en un hospital públic de la Comunitat Valenciana continua reduint-se. En concret, durant el mes de novembre, la demora mitjana total per passar per quiròfan als hospitals valencians se situa en 94 dies, 13 menys que al mes d’octubre (107) i 26 menys que al novembre de l’any passat (120) . Es tracta de la demora més baixa des de l’inici de la pandèmia, el març del 2020.

Aquesta reducció de l’espera mitjana per ser intervingut quirúrgicament es reflecteix a tots els departaments de salut i és especialment significativa a Elda (-30%), La Ribera (-21%) i Gandia (-21%).

Pel que fa a les especialitats, les demores mitjanes s’han reduït a totes, incloses les que més sol·licituds quirúrgiques tenen: traumatologia (21 dies menys), oftalmologia (-8) i cirurgia general (-11). La disminució dels dies d’espera és considerable, a més, en cirurgia pediàtrica, amb una reducció de la demora de 14 dies, cirurgia maxil·lofacial (-13), i cirurgia plàstica, neurocirurgia i cirurgia toràcica (12 dies menys d’espera a cada especialitat ).

D’altra banda, al novembre, el total de persones que han deixat d’estar a la llista d’espera es xifra en 28.013, és a dir, 2.022 més que al mes d’octubre.

Alineat amb aquesta millora, a l’últim mes, s’ha produït un increment del 10% en el nombre d’intervencions programades als hospitals del sistema sanitari públic, que han passat d’11.160 al mes d’octubre a 12.254 al novembre.

Finalment, ha augmentat un 15,3% l’activitat per autoconcert, quan el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la jornada per realitzar activitats quirúrgiques. Concretament, les intervencions per autoconcert han passat de 2.819 al mes d’octubre a 3.250 al novembre.

“Aquestes bones dades -adverteix la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés- cal valorar-les amb prudència, ja que cal estar molt atents a la situació epidemiològica, que pot condicionar l’activitat assistencial, encara que en tot cas sempre estan garantides les operacions urgents i no demorables.

A més, s’ha fet un esforç ímprobe per atendre totes les persones amb patologies no-COVID. Ara bé, afrontem un repte col·lectiu sense precedents i només ho superarem units, remant tots en la mateixa direcció”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: