La Junta de Govern de l’Ajuntament de Borriana aprova el projecte d’obres de drenatge natural i dels cargols d’Arquimedes per a la Serratella

La Junta de Govern Local de Borriana ha aprovat el projecte d’obres de recuperació del sistema de drenatge natural al mar entre el camí Ballester i el camí la Coixa i el sistema contra inundacions a través de canalitzacions i elevació amb 2 cargols d’Arquímedes, a fi pal·liar les inundacions que pateix la zona urbana de la Serratella en els episodis de pluges intenses.

El projecte contempla un pressupost base de licitació total de 1.245.386 euros que inclou el capítol 1 d’obra civil (789.092 euros) i el capítol 2 d’instal·lació dels cargols d’Arquímedes (456.294 euros), així com un termini d’execució de la obra completa de 8 mesos, comptats a partir de la data de la signatura de l’Acta de Comprovació de Replanteig.

Amb aquesta actuació, ha explicat l´alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, es pretén, “d’una banda, recuperar una sortida natural històrica cap al mar de les sèquies que recollien tota l’aigua de pluja de les parcel·les agrícoles situades entre el camí Ballester i el camí la Coixa a Borriana, i també complir amb el Patricova, evitant les inundacions a tota la zona de la Serratella on s’ubica una zona urbana consolidada amb una població important”.

Les obres projectades s’ubicaran al nucli poblacional de la zona marítima de la Serratella, més concretament, entre els camins Ballester i la Coixa, just al nord de la gola de la Coixa, recuperant la sortida al mar, per drenar l’aigua acumulada, mitjançant la seva captació en dos punts, la sèquia del Rajolí, al tram de vial perpendicular al camí Serratella, i el punt baix de l’àmbit a la intersecció del camí la Coixa amb la sèquia del Rajolí, tot això utilitzant dos cargols d’Arquímedes que eleven laigua captada per salvar el desnivell existent.

És un mecanisme hidràulic de gran ajuda per a l’extracció de grans cabals d’aigua en cas d’inundacions o grans temporals de pluja. Així, amb els dos cargols s’augmentarà considerablement la velocitat d’evacuació de les aigües pluvials al mar, en una zona amb una capa freàtica molt propera a la superfície que necessita un ràpid drenatge i, així, es minimitzaran els efectes de les inundacions amb què han de bregar els veïns i les veïnes d?aquesta zona del litoral burrianenc.

Cada cargol d’Arquimedes de diàmetre 1.900 mm és capaç d’evacuar fins a 1.000 litres d’aigua per segon, és a dir, tres vegades més de capacitat de desguàs que la bomba de 70 CV de potència que l’Ajuntament va utilitzar per drenar la sèquia del Rajolí a la seva sortida al mar en les ocasions que ha calgut.

Cal recordar, per altra banda, el llarg pelegrinatge administratiu per aconseguir tots els permisos pertinents i la concessió administrativa docupació del domini públic marítim terrestre. L’aprovació del projecte per la Junta de Govern local suposa un pas decisiu per a la licitació de les obres i la seva execució immediata.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: