La investigadora Alba Ruiz Buforn obté una Ajuda Predoctoral a la Investigació de la Fundació Banc Sabadell
Informació i Foto: http://www.uji.es
La investigadora del grup d’Economia Experimental i Computacional de la Universitat Jaume I, Alba Ruiz Buforn, ha estat seleccionada com a beneficiària d’una de les Ajudes Predoctorals a la Investigació convocades per la Fundació Banc Sabadell pel seu projecte «Estudi de l’efecte de la informació pública en els mercats financers utilitzant la metodologia d’economia experimental ». El projecte seleccionat s’emmarca en el desenvolupament de la seva tesi doctoral en Economia i Empresa, i està dirigida pels professors Eva Camacho Cuena i Simone Alfarano del Departament d’Economia. La tesi se centra en l’estudi de l’impacte de la informació pública en els mercats financers utilitzant experiments de laboratori.
La investigació desenvolupada en aquest projecte neix de la necessitat de dotar les institucions reguladores dels mercats financers d’una estratègia de comunicació eficient. L’estratègia de comunicació de les institucions que regulen els mercats financers, com els bancs centrals o les agències de qualificació creditícies, s’ha convertit en un instrument fonamental per guiar els mercats i evitar efectes distorsivos sobre els preus com són les bombolles. Durant la crisi subprime del 2008, la informació proporcionada per les agències de qualificació de risc ha tingut un gran impacte sobre les decisions d’inversió dels agents econòmics. Aquests van comprar els actius financers subestimant tant el risc inherent a la informació pública, com el benefici de recórrer a fonts d’informació alternatives. Aquest exemple demostra que proporcionar informació pública als mercats pot generar importants efectes distorsivos en els preus dels actius per un excés de confiança dels inversors en informació pública. Les institucions reguladores, per tant, són conscients de la importància de desenvolupar una estratègia de comunicació eficient que mantingui els efectes beneficiosos de la informació pública i que suavitzi el seu potencial efecte distorsivo sobre el comportament dels inversors.
L’objectiu d’aquest projecte és identificar els efectes beneficis i distorsivos que la informació pública genera en els mercats financers, utilitzant experiments controlats de laboratori amb subjectes humans que actuen com a inversors en mercats artificials. La metodologia experimental permet controlar variables que no són observables directament en els mercats reals, com és la informació que posseeix cada un dels inversors, així com monitoritzar en cada moment la seva activitat en el mercat. Això permet quantificar amb precisió els efectes de la informació pública, i determinar sota quines circumstàncies són beneficiosos o distorsivos. D’aquesta manera, els experiments proposats en aquest projecte poden ser utilitzats com un banc de proves per analitzar les conseqüències de diferents polítiques de comunicació, així com els seus efectes sobre el mercat i el comportament dels inversors. La finalitat última d’aquesta investigació és, per tant, dotar les institucions reguladores d’una eina útil per al desenvolupament de polítiques de comunicació més eficients.
L’ajuda s’emmarca en la convocatòria anual de la Fundació Banc Sabadell de 15 ajuts a la investigació científica per a aspirants predoctorals espanyols que estiguin realitzant la tesi doctoral en qualsevol universitat espanyola o estrangera, destinades a la promoció i el desenvolupament de treballs científics o estades en universitats o altres centres d’investigació, preferentment en els camps del coneixement econòmic, empresarial i social.
La Fundació Banc Sabadell té com a missió promoure i donar suport a aquelles activitats relacionades amb la cultura, el talent jove i la innovació. Per aquest motiu, col·labora amb entitats que duen a terme projectes en aquests àmbits, convoquen premis a la investigació biomèdica, la investigació econòmica i a les ciències i enginyeries, així com diferents ajudes a la investigació.