MunicipisPolítica

La Generalitat treu a participació pública i consultes la versió inicial del Pla d’Acció Territorial de la Vega Baja

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha tret a participació pública i consultes, la versió inicial del Pla d’Acció Territorial (PAT) del Baix Segura, segons publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Com ha indicat el conseller de Territori, Arcadi España, “el PAT, en una clara aposta per possibilitar el màxim consens, s’exposa pel termini de tres mesos, durant els quals es podran formular al·legacions, suggeriments i propostes, i es podrà consultar a web: https://politicaterritorial.gva.es/partvegabaja”. consultar aquí.

El PAT del Baix Segura, ha recordat, és un instrument d’ordenació territorial integrat d’escala supramunicipal, que té com a finalitat principal “el desenvolupament territorial i urbanístic racional i sostenible al Baix Segura que atengui les necessitats i demandes de la seva ciutadania i conjunt de les seves potencialitats, tenint en compte la fragilitat ambiental d’aquest territori”.

Està estructurat en quatre grans blocs temàtics: infraestructura verda, sistema d’assentaments, mobilitat i activitat econòmica. , com demostra el reconeixement i prioritat que va obtenir a les taules de participació pública del projecte Vega-Renhace, cosa que confirma la necessitat d’aquest pla”.

Infraestructura verda

Quant a la infraestructura verda, el PAT proposa un disseny que inclou els espais de major valor ambiental i territorial com a parcs i espais ja protegits, als quals se suma altres de gran valor identitari: els caps, els secans aterrats tradicionals, les orles protecció i altres sòls crítics per adaptar el territori als efectes del canvi climàtic.

Igualment, el disseny i l’estructura ofereix plena cobertura a les propostes territorials sobre la mitigació del risc d’inundacions a la comarca, per part de les administracions competents en aigua i infraestructures hidràuliques, especialment necessàries en un territori tan sensible al risc d’inundació.

El PAT proposa una zonificació d’escala supramunicipal del sòl no urbanitzable atenent-ne els valors, les potencialitats i la fragilitat. D’aquesta manera es garanteix que els usos i les activitats que s’implanten al territori s’adaptin a la seva capacitat d’acollida. Les zones que s’han delimitat són: l’Horta del Baix Segura, els sòls de protecció ambiental, les peces verdes d’interès ambiental, els sòls del litoral, les zones de nous regadius i les zones de secans aterrats.

Així, el pla respon a les demandes socials de protecció de l’Horta del Baix Segura, reconeix el seu patrimoni i proposa un règim de gestió i dinamització de gran ajuda per a la seva pervivència econòmica, i com a paisatge cultural agrari d’ampli reconeixement a escala internacional.

També regula de manera nova la implantació de càmpings, activitats extractives o energies renovables garantint la plena autosuficiència de la comarca, i potenciant models d’iniciativa pública per contribuir a aquest objectiu. Per això, els municipis podran promoure plantes fotovoltaiques de fins a 100.000 metres quadrats per satisfer aquests consums locals. El pla permet les dotacions públiques a tot tipus de sòls.

Assentaments

El PAT analitza el planejament municipal des de l’escala supramunicipal necessària, i desenvolupa un conjunt d’estratègies en funció del grau de compatibilitat amb els criteris ambientals i territorials que garanteixen la qualitat i la sostenibilitat dels teixits urbans.

Aquestes estratègies passen per la incorporació d’alguns sòls a la infraestructura verda del territori, a un règim transitori, a una millora de la seva ordenació i qualitat urbana o la reconversió en àmbits estratègics en els quals es poden dur a terme projectes de qualitat urbana atractors de activitats econòmiques i de talent. Fins a 1.400 hectàrees de sòls urbans o urbanitzables es poden acollir a aquesta figura que els permetrà intensificar els usos, incrementar les dotacions i lactivitat econòmica, desenvolupant projectes de millora de la qualitat urbana.

També facilitarà la regeneració d’espais turístics obsolets, i proposa tractaments de millora de la urbanització disseminada i un model de creixement adequat per als nuclis pedanis, que actualment tenen greus problemes per prolongar les trames urbanes per l’estat del planejament municipal.

Mobilitat

Des del punt de vista de la mobilitat, el PAT analitza la realitat de la comarca, proposa objectius de millora de la mobilitat sostenible i la integració entre els usos del sòl i la mobilitat, en col·laboració estreta amb el Pla de Mobilitat Comarcal que està portant a terme la Conselleria. Així mateix, garanteix la perfecta cobertura per a les accions que es proposin al Pla de Mobilitat, i proposa un esquema de xarxa ciclista per a tota la comarca.

Dinamització de lactivitat econòmica

Sobre la dinamització de l’activitat econòmica, el PAT proposa un conjunt de mesures de gran consens entre els agents socials, com ara la possibilitat de generar models turístics d’elevada qualitat, reforçar el clúster agroalimentari, potenciar els usos logístics a l’entorn de San Isidro, desenvolupar un nou node d’activitats econòmiques al nord d’Oriola, entre d’altres. A més, es permet la introducció d’activitats terciàries a l’Horta del Baix Segura, compatibles amb l’activitat agrària, i es potencien els espais urbans aptes per a la nova economia creativa i de talent.

Destaca la minoració dels estàndards de zones verdes a canvi d’incloure en aquesta dotació els espais protegits pel pla, amb un tractament adequat que permeti l’ús públic, amb la qual cosa es facilitarà l’elaboració i la tramitació dels plans generals estructurals que tingueren problemes de complir aquestes dotacions. Es proposa un règim transitori per legalitzar activitats existents, i en el cas de la seva incompatibilitat quant a usos i paràmetres se’ls atorgarà un temps ampli i suficient perquè puguin relocalitzar l’activitat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint