La Generalitat repartirà 5 milions d’euros en ajuts perquè més de 350 municipis prestin servei de transport a la demanda

La Generalitat ha acordat repartir cinc milions d’euros en ajudes directes perquè més de 350 municipis de tota la Comunitat Valenciana, amb una població menor als 5.000 habitants i, per tant, en risc de despoblació, puguin prestar servei de transport a la demanda als seus veïns i veïnes.

Amb aquests nous ajuts, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat podrà facilitar als ajuntaments la implantació d’un sistema de transport a la demanda que permetrà comunicar petits municipis amb feble presència de transport públic amb instal·lacions fonamentals com a centres educatius, sanitaris o de serveis socials i que, alhora, contribuirà a la reactivació econòmica i social.

Així ho ha detallat la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, en una reunió amb una vintena d’alcaldes i alcaldesses de les comarques de l’Alcoià i el Comtat, a la qual també ha assistit la secretària autonòmica d’obres públiques, transports i mobilitat sostenible, María Pérez i el sotssecretari de la Conselleria, Rafael Briet.

Tal com ha explicat la consellera en aquesta trobada, que es repetirà en altres punts de la Comunitat Valenciana, l’objectiu d’aquesta convocatòria és “atendre les necessitats dels municipis que no tenen connexions suficients sobretot en zones rurals de l’interior i, especialment , les afectades per la despoblació i l’envelliment, on factors com la distància, els horaris o la manca de vehicle privat compliquen la posada en marxa del transport públic de viatgers a demanda”.

“La Generalitat, considerant la mobilitat com un dret social, està compromesa en la recerca de solucions pràctiques, efectives i sostenibles amb l´objectiu d´aconseguir una bona connexió a tot el territori”, ha assegurat Torró que, al seu torn, ha destacat la importància que tots els municipis puguin tenir un servei de transport de qualitat a preus assequibles i que s’ajusti a les necessitats de les persones residents.

Aquestes ajudes estan destinades a tots els municipis de la Comunitat Valenciana on concorrin determinades circumstàncies, com la insuficiència d’un servei de transport en zones de feble trànsit, la mida de la localitat i la distància a l’hospital de referència.

Així mateix, la consellera de Política Territorial ha explicat que els imports percebuts pels municipis oscil·laran entre els 30.000 i els 7.000 euros, atenent principalment criteris poblacionals i el risc de despoblació.

Segons el procediment, s’assignarà una quantitat fixa a cadascun dels municipis beneficiaris. La quantitat fixa serà de cinc mil euros i aquesta quantitat pujarà a set mil euros per a aquells municipis considerats en risc de despoblament.

Després d’aquesta assignació fixa, el 50% de l’import de la línia d’ajuts es distribuirà entre els municipis beneficiaris proporcionalment segons el nombre d’habitants de dret el 2021, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. L’altre 50% restant es distribuirà entre els municipis beneficiaris proporcionalment en funció de la distància del nucli principal al seu hospital de referència.

Aquests ajuts, treballats amb Presidència de la Generalitat, formen part dels objectius del govern autonòmic per garantir una mobilitat sostenible i eficient i contribueixen a la cohesió territorial de la Comunitat Valenciana.

Característiques del servei

Una vegada concedits els ajuts, els ajuntaments han de contractar els serveis de transport a la demanda a titulars d’autoritzacions de transport públic de viatgers que estiguin inscrits al Registre d’Empreses i Activitats de Transport.

Els serveis podran ser del tipus discrecional o regulars dús especial i aniran dirigits a cobrir necessitats de desplaçament de la població a centres sanitaris, educatius, socials o administratius als quals estiguin adscrits o bé a les parades de transport regular de viatgers de la capçalera comarcal, per accedir a connexions amb línies de transport regular de viatgers.

Finalment, en paral·lel a aquest decret d’ajudes directes, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ja està treballant en un projecte de licitació de transport a la demanda per al conjunt de la Comunitat Valenciana, a fi de dotar-ne un servei propi de transport a la demanda que doni cobertura a les necessitats de les persones residents als municipis en risc de despoblació.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: