La Generalitat reivindica el potencial del sistema BIM com a oportunitat cap a una competitivitat verda

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic han organitzat una jornada que reuneix tot el sector de l’edificació per impulsar de forma col·lectiva una estratègia consensuada que en promogui la digitalització i la incorporació dels sistemes de treball basats en Building Information Modelling (BIM).

El vicepresident segon, Héctor Illueca, ha destacat el potencial d‟aquesta trobada com a espai d‟intercanvi d‟experiències que permeten avançar cap a la sostenibilitat, potenciar la competitivitat verda del sector i millorar l‟eficiència en la gestió del parc públic.

També ha ressaltat la necessitat d’impulsar “la feina en comú per aconseguir innovar en benefici del conjunt de la societat”. I per això “cal substituir la idea de competir per la de col·laborar, avançar en un terreny com és l’habitatge i la construcció i fer-ho de manera que genero beneficis socials i mediambientals”.

De la mateixa manera, ha incidit en l´impuls que des de la Vicepresidència Segona es vol donar a la implantació d´aquesta metodologia a la Comunitat ja que està demostrat els beneficis que reporta en termes de sostenibilitat, agilització de processos i millora de la competitivitat del sector.

Per part seva, el conseller d’Hisenda, Arcadi Espanya, ha remarcat que el “progressiu” establiment de la metodologia BIM en la gestió del parc immobiliari públic de la Generalitat “s’ha revelat com una eina imprescindible en el procés de digitalització que permet avançar en una sostenibilitat més gran de l’Administració”.

Així, el modelatge BIM, que proporciona informació detallada dels edificis, “facilitarà una gestió immobiliària més eficient, tant a la fase de construcció com al manteniment, conservació o explotació”, ha afirmat el titular d’Hisenda.

La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha estat l’encarregada d’inaugurar la jornada “BIM, Digitalització per a la competitivitat”, seleccionada com a esdeveniment paral·lel en el marc de la commemoració de la Setmana Europea de les Regions 2022.

La jornada ha estat dividida en debats on s’ha reflexionat sobre els processos d’implementació BIM. Destaca la participació de reconeguts experts com David Barco o del Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana per conèixer la tasca de la Comissió Interministerial BIM. L’acte també ha comptat amb un fòrum de casos d’èxit de la mà del sector privat representat per diverses baules del procés de construcció i gestió, des del disseny a l’explotació de bessons digitals.

A més, s’ha comptat amb una taula rodona en què han intervingut la directora general d’Innovació Ecològica a la Construcció, Nuria Matarredona; la directora general de Patrimoni i Sector Públic, Isabel Castelló; el degà de COACV, Luis Sendra; el president del Consell Autonòmic d’AATIE, Vicente Terol; el president de FEVEC, Francisco Zamora; el president de FECOVAL, Jose Luis Santa Isabel; la vocal del COICV, Eva Marco; i la responsable de la Junta Superior de Contractació de la Generalitat, Margarita Vento.

Comissió Interdepartamental

Durant la jornada també s’ha donat a conèixer la creació d’una Comissió Interdepartamental d’Innovació a l’Edificació que aviat serà aprovada pel Consell. Un fòrum inspirat en la necessària col·laboració, la cooperació i el diàleg que faciliti, respectant les competències atribuïdes a cada conselleria implicada en matèria d’edificació.

Nuria Matarredona ha incidit en l’oportunitat de competitivitat verda que aquesta digitalització ofereix al sector. A continuació, juntament amb Isabel Castelló, la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació, Begoña Serrano, i el president de Building Smart, Sergio Muñoz, ha presentat les principals conclusions del diagnòstic col·laboratiu que s’ha realitzat durant els mesos passats i en què han més d’un centenar de funcionaris de la Generalitat i nombrosos professionals del sector i que serà el germen per a la futura estratègia.

Entre les qüestions principals s’assenyala la percepció d’aquest repte com una gran oportunitat per millorar la qualitat de l’arquitectura promoguda per les administracions públiques i una voluntat clara de contribuir a aquesta transició apostant per programes de capacitació específica per poder afrontar-lo amb èxit.

Isabel Castelló ha destacat que “aquest tipus d´entorns col·laboratius suposen la millora de la resposta mediambiental de les edificacions que permeten un ús més racional de recursos, interconnectant agents i facilitant la gestió de l´immoble durant el seu cicle de vida”.

Aquesta jornada s’emmarca dins d’una sèrie d’iniciatives i trobades que s’impulsen des de la Generalitat per acompanyar el sector en aquesta transició imprescindible cap a la seva digitalització. Des del 2021 la Generalitat col·labora amb els col·legis professionals de la Comunitat Valenciana a través de la formació bonificada amb més 350.000 euros invertits i de la qual ja se n’han beneficiat més de 1.500 tècnics. Properament s’estendrà a nous col·lectius per facilitar la capacitació dels professionals del sector en aquest entorn revolucionari.

A la jornada també hi han estat presents la secretària autonòmica de Model Economi i Finançament, María José Mira; el sotssecretari d’Agricultura, Juan Vicente Santos; i el president de la Federació Valenciana d’Empresaris de la Construcció, Francisco Zamora.
Galeria d’imatges

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: