La Generalitat proposa connectar Alacant i Elx mitjançant un nou servei d’autobús d’alta capacitat

El Pla de Mobilitat Metropolitana d’Alacant-Elx (PMoMe) preveu la incorporació d’un nou servei d’autobús d’alta capacitat (BRT) per unir les dues principals ciutats de la província.

Així ho ha anunciat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, en la presentació de el document a Elx que té com a objectiu millorar el patró de desplaçaments dels més de 750.000 ciutadans que viuen en els vuit municipis de la zona. La inversió total necessària de la Generalitat a mig i llarg termini per a la Xarxa de Mobilitat Metropolitana Alacant-Elx és de 316 milions d’euros.

Com ha destacat el conseller, “es tracta de dues realitats metropolitanes en una mateixa àrea, Alacant i la seva zona d’influència, i Elx i la seva zona d’influència, i l’objectiu que des de la Generalitat ens hem plantejat amb el PMoME és avançar en la qualitat de vida i en la mobilitat sostenible, en definitiva, millorar la vida dels veïns i veïnes d’aquests municipis “.

Al PMoMe es planteja un servei de bus d’alta capacitat, eficient energèticament i de fàcil accés amb plataformes, que unirà Crevillent amb Elx a través de la pedania il·licitana de Carrús, i connectarà Elx amb l’estació intermodal d’Alacant, per a donar servei a la zona sud de la província, partint de l’estació intermodal, passarà pel parc empresarial i la Universitat Miguel Hernández i finalitzarà a Carrús. Aquest sistema, ha explicat Arcadi Espanya, “ja funciona a nivell europeu en ciutats com Nantes”.

Les dues connexions suposaran una millora substancial tant de les opcions de transport públic entre les comarques de l’Alacantí i el Baix Vinalopó, com de la qualitat de la mateixa amb l’ús de sistemes de priorització semafòrica.

Coordinació per millorar el transport públic

Segons ha afirmat el responsable de Mobilitat de la Generalitat, “tenim el desafiament de coordinar-nos entre les diferents administracions en benefici de la ciutadania per avançar conjuntament en matèria de mobilitat”.

En aquest sentit, el document planteja la creació d’un Servei de Coordinació de Transport Metropolità, amb representació d’ajuntaments, Generalitat i Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per a realitzar tasques d’organització d’aspectes com el disseny de l’oferta de transport públic o el desenvolupament d’actuacions conjuntes relacionades amb sistemes d’informació o presa de dades.

A més, tal com recull el PMoMe, aquest servei també abordarà la implementació d’un sistema d’integració tarifària que pugui oferir l’opció de desplaçar-se amb l’ús d’un bitllet únic.

Altres de les propostes rellevants de el pla és el transport a demanda. En el document es planteja la possibilitat de sol·licitar parades a demanda en el transport públic interurbà, igualment es proposa una app que permeti connectar a persones que vulguin compartir vehicle en els seus desplaçaments.

Ampliació de xarxa de Rodalies i TRAM d’Alacant

El pla inclou, a més, una sèrie de mesures que es proposen a l’Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per millorar la mobilitat en temes de la seva competència. Entre aquestes actuacions destaca la creació d’una parada al Parc Empresarial d’Elx amb un futur servei de busos llançadora.

El titular d’Obres Públiques ha assenyalat que “els parcs empresarials tenen un dèficit de transport públic, per això és fonamental facilitar la mobilitat cap a aquestes àrees a les que tants treballadors i treballadores es desplacen diàriament”.

Amb relació a FGV, es fa referència a el Pla d’Ampliació de la xarxa de l’TRAM d’Alacant amb la creació d’una nova connexió de l’actual xarxa amb Sant Joan i el seu hospital i la continuació fins Mutxamel, des de les actuals línies 1 i 3 , que enllacen Estels amb Benidorm i el Campello respectivament, així com la prolongació des Estels fins a l’estació d’Adif, la futura estació Alacant Intermodal.

Una altra de les actuacions previstes permetrà prolongar l’actual Línia 2, que parteix des Estels a Sant Vicent de l’Raspeig, fins a l’hospital d’aquesta localitat, donant servei, al seu torn, als veïns i veïnes de tot el municipi. Des de la nova estació d’Alacant Intermodal, un cop finalitzada l’obra, està previst connectar pel sud-oest de la ciutat d’Alacant amb els barris de la Florida, Ciutat d’Assís i Sant Ferran-Princesa Mercedes.

D’altra banda, aquest pla contempla la creació d’una nova línia 6 de TRAM (Alacant Intermodal – Hospital de Sant Vicent) per a la futura estació intermodal amb el traçat sud de la Gran Via, a través del polígon de Sant Blai, els Àngels, Sant Agustí, Tómbola i Divina Pastora, fins a connectar amb el traçat actual a el TRAM d’Alacant, prop de la parada de Ciutat Jardí.

A les prolongacions i ampliacions de la xarxa, cal afegir l’obertura a la mar de l’entorn de l’actual estació de la Marina, el projecte està en fase de redacció, així com totes les actuacions dirigides a la recuperació i modernització de la Línia 9 ( Benidorm-Dénia), un procés que està en execució o en marxa administrativament en totes les seves fases.

Facilitar la intermodalitat i l’ús de la bicicleta

De la mateixa manera se suggereix la necessitat de comptar amb intercanviadors per a una transferència àgil entre els diferents operadors de transport públic: autobús interurbà, TRAM, autobús urbà i trens de rodalies, així com places en aparcaments dissuasius per a facilitar la utilització de l’transport públic. En total la idea és crear més de 3.000 places a l’àrea metropolitana d’Alacant i Elx.

Pel que fa a la xarxa d’intercanviadors, es proposa en enclavaments com la Intermodal d’Alacant, Aeroport, Hospital de Sant Joan, Elx-Matola, Elx-Carrús, Estació d’autobusos d’Alacant o CC Porta d’Alacant.

A això cal sumar, amb l’objectiu de tendir cap a una mobilitat més sostenible, l’aposta de la Generalitat per augmentar notablement el nombre de quilòmetres per a vianants i ciclistes existents a l’àrea metropolitana amb l’ampliació a 250 quilòmetres de vies bicicletes i de vianants. Actualment la xarxa ciclista, comptant xarxa urbana i interurbana té una longitud aproximada de 140 quilòmetres.

A la presentació del Pla de Mobilitat Metropolitana d’Alacant-Elx (PMoMe) han assistit representants dels consistoris dels municipis de l’àrea, el president de la Cambra de Comerç de la província d’Alacant, Juan Riera, i el rector de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Juan José Ruiz, entre d’altres.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: