La Generalitat presenta el nou programa del Fons Social Europeu que dedicarà 570 milions a ocupació, inclusió social i lluita contra la pobresa
El Programa del Fons Social Europeu+ de la Comunitat Valenciana per al període 2021-2027 contempla una inversió total de 570 milions d’euros, dels quals 226,73 milions –el 40 per cent– són aportats per la Generalitat i 343,20 milions – el 60% – per la Unió Europea.
Així, ho ha anunciat aquest dimecres el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo, després de la presentació del programa FSE+ de la Comunitat Valenciana a la ciutadania, que va ser aprovat per la Comissió Europea el 19 de desembre passat, i que està orientat especialment a fomentar locupació i el mercat de treball, a lluitar per la inclusió social i contra la pobresa, impulsar leducació i la formació, així com la innovació social.
Andreu Iranzo ha explicat que el nou programa FSE+ “suposa posar en valor el pilar europeu de drets socials, que és probablement la principal fita de l’Europa social”, i ha afegit que la Generalitat pretén aprofitar aquest instrument de la Unió Europea “per invertir a la ciutadania, amb l’objectiu d’aconseguir que les persones puguin gaudir de l’oportunitat de trobar feina, millorar la capacitació dels treballadors, la competitivitat de les empreses, així com afavorir la inserció social”.
Amb el nou FSE+ donem continuïtat a línies de treball del període anterior, en matèria d’ocupació, inclusió social, formació i joventut, però també iniciem nous projectes en àrees com l’habitatge, la integració de comunitats marginades com el poble romaní o la infància ”, ha apuntat el responsable de Fons Europeus de la Generalitat.
Sis prioritats
El Programa de l’FSE+ 2021-2027 té com a objectiu donar suport als Estats membres i regions amb la finalitat d’aconseguir incrementar els nivells d’ocupació, assolir una protecció social justa i una mà d’obra capacitada i resilient preparada per al futur món del treball, així com aconseguir unes societats inclusives i cohesionades que aspiren a eradicar la pobresa.
El programa FSE+ 2021-2027 de la Comunitat Valenciana s’articula al voltant de sis prioritats d’inversió. La primera prioritat és l’ocupació i el mercat de treball, per a la qual cosa compta amb una despesa programada de 114 milions i una ajuda programada de 68 milions per augmentar les taxes d’activitat i ocupació de la població, fent més èmfasi en les dones, joves , persones amb discapacitat i altres grups vulnerables, amb la finalitat d’afavorir més participació i accés al mercat laboral, alhora que es redueix la taxa d’atur.
Així mateix, es pretén millorar l’eficàcia del servei públic d’ocupació per aconseguir la dinamització del mercat laboral, a fi d’atendre les necessitats d’informació i intermediació entre les persones demandants d’ocupació, les empreses i la pròpia Administració.
La segona prioritat és la inclusió social i la lluita contra la pobresa, amb una despesa programada de 143 milions i una ajuda programada de 86 milions per garantir un sistema de prestacions que potencia la inserció social laboral i permeti accedir als recursos bàsics a la població en situació de vulnerabilitat, amb la finalitat de millorar la cobertura de les necessitats d‟ingressos mínims de persones en risc de pobresa.
A més, es pretén augmentar la cohesió social a la CV mitjançant la reducció de les desigualtats en termes de distribució de la renda per convergir amb el nivell nacional i europeu, així com lluitar contra la pobresa infantil i intergeneracional.
De la mateixa manera, es busca disminuir les situacions de vulnerabilitat afavorint l’accés a l’habitatge juntament amb un acompanyament en processos integrals d’inclusió social per a la població en situació de pobresa severa, joves i famílies amb nens, monoparentals o persones dependents.
La tercera prioritat es dirigeix a l’educació i la formació amb una despesa programada de 114 milions i una ajuda programada de 69 milions per disminuir la proporció de població jove que ni estudia ni treballa amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’educació i adaptant-la a els requeriments del sistema productiu.
També es pretén impulsar la formació i l’aprenentatge permanent mitjançant el foment de la mobilitat com a via per millorar les perspectives laborals i respondre als reptes i les necessitats del teixit productiu de la Comunitat, així com fomentar la formació i els models de col·laboració entre el sistema educatiu superior i el productiu.
Pel que fa a la prioritat dirigida a l’ocupació juvenil, té una despesa programada de 142 milions i una ajuda programada de 85 milions, per tal de millorar l’accés al mercat d’ocupació, mitjançant la contractació de persones joves per empreses i entitats locals, així com ara la realització de tallers d’ocupació per a joves.
Finalment, la cinquena prioritat es dirigeix a la garantia infantil, per a la qual cosa inclou una despesa programada de 30 milions i un ajut programat de 18 milions, amb l’objectiu de promoure la integració socioeconòmica de les comunitats marginades com la població romaní, així com de les persones en risc de pobresa o exclusió social, incloses les persones més desafavorides i la població infantil.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana