La Generalitat inverteix 270 milions d’euros per fomentar l’ús del transport públic

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat que la Generalitat inclou 270 milions d’euros per al foment del transport públic a la Comunitat Valenciana en els pressupostos autonòmics de l’exercici 2023.

Així ho ha manifestat durant la inauguració de la jornada Cap a la ciutat zero, organitzada per la Càtedra Vectalia Mobilitat.

En la seva intervenció, la consellera ha subratllat que “des de la Generalitat s’està impulsant decididament i incansablement” el transport públic com a “eina essencial de la nova mobilitat”.

Per Torró, “és una de les palanques que permetran aconseguir el canvi cap a una mobilitat sostenible, no contaminant i intel·ligent” i és “una aposta essencial, en definitiva, per assolir aquesta ciutat zero”.

Com ha ressaltat, la Conselleria treballa en tres vessants: la planificació mitjançant plans de mobilitat metropolitana sostenible; la redacció de nous estudis i projectes que permetin millorar i ampliar la xarxa de transport públic autonòmic i l’adopció de mesures que en facin més atractiva la utilització.

Amb aquesta finalitat -ha continuat Torró- hem presentat i sotmès a informació pública els plans de mobilitat metropolitana d’Alacant-Elx, Castelló i València. A més, intentem atraure més usuaris i usuàries amb mesures que ajudin, també, a reforçar les nostres malparades economies domèstiques”.

Baixada de preus

En opinió de la titular de Mobilitat, “la societat necessita sentir-se recolzada en moments de crisi com l’actual” i “per això, el gener del 2022, vam llançar els nous títols de transport SUMA que integren, en una sola targeta, el transport públic de Metrovalència, Metrobús, EMT i Renfe-Rodalies; el mateix es va fer, al juny, a la xarxa del TRAM d’Alacant; aquestes mesures no només han disminuït els preus del transport públic, també han reduït les zones existents”.

També ha fet referència que, a més, s’està aplicant una reducció addicional del 30% respecte als títols multiviatge a tot el transport de la Generalitat, i, a l’octubre, s’ha posat en marxa la gratuïtat per a joves menors de 30 anys.

Millores de les infraestructures

De la mateixa manera, la consellera ha assenyalat les importants inversions efectuades i centrades en la millora de les infraestructures, el material mòbil i la posada en servei de noves línies de metro i tramvia, com ara la Línia 10 de Metrovalència, o la modernització de la Línia 9 entre Benidorm-Dénia, que, en el cas de la Línia 9, superarà els 150 milions d?euros.

Igualment, ha apuntat que, a València i Alacant, la Conselleria té en marxa un Pla de millora de freqüències, la compra de noves unitats tramviàries i d’ampliacions de la xarxa existent.

“Plans que comportaran la connexió entre l’estació de Estels i l’estació Intermodal d’ADIF-Renfe, les obres dels quals es preveu licitar l’any que ve, l’ampliació tramviària a Sant Joan i Mutxamel, o, a principis del 2023, els estudis de planejament informatiu del TRAM Dénia-Gandia”, ha indicat Torró.

Zones de baixes emissions

Així mateix, la consellera ha reiterat que són “inversions totes destinades i compromeses a fer front a l’emergència climàtica i energètica, que fomenten la descarbonització de la nostra economia i afavoreixen modes de transport menys contaminants, amb mesures com les zones de baixes emissions, a càrrec dels ajuntaments i, especialment, el transport públic sostenible”.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que, seguint les disposicions de la Unió Europea, els ajuntaments de més de 50.000 habitants de tot Espanya han d‟establir per a 2023 zones de baixes emissions que millorin la qualitat de l‟aire. “Es tracta –ha assenyalat– de 149 ciutats”, de les quals “15 s’ubiquen a la Comunitat Valenciana, sumant al voltant de 2.300.000 habitants, prop del 45 % de la nostra població”.

Finalment, Torro ha assenyalat que, amb la finalitat d’impulsar un canvi de paradigma evident, els fons europeus estaran “a disposició dels ajuntaments per assolir els objectius proposats: millorar la qualitat de l’aire i reduir el soroll a les ciutats, desplegar flotes propulsades amb combustibles alternatius zero emissions i promoure infraestructures ciclistes i itineraris de vianants per a una mobilitat alternativa”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: