La Generalitat i la Coordinadora d’Associacions de Memòria signen per primera vegada un conveni per col·laborar en accions de memòria democràtica

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Ángel González, han signat el primer conveni de col·laboració que permetrà la realització d’accions en matèria de memòria històrica i democràtica durant 2021.

La consellera de Qualitat Democràtica ha posat en valor la feina feta durant dècades per les associacions memorialistes “davant l’omissió de polítiques de memòria per part de les administracions” i ha afirmat que aquesta col·laboració històrica “és fonamental en el treball que estem realitzant de justícia , memòria i reparació “.

Pérez Garijo ha explicat que “tenim clar que queda molt per fer i la Llei de Memòria de 2017 ens obre el camí per treballar colze a colze amb les associacions”.

Per la seva banda, el president de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Ángel González, ha assenyalat que “és la primera vegada que se signa un conveni entre la Generalitat i les associacions de el moviment memorialista, el que constitueix un pas fonamental per actuar més decididament partint de les bases que es van establir legalment en la llei de 2017 “.

Les activitats previstes en el conveni, que compta amb una dotació de 50.000 euros, s’orienten a tasques d’assessorament, formació, investigació, difusió i divulgació.

activitats previstes

Entre les accions d’assessorament està previst l’acompanyament, suport i assessorament legal a les diferents associacions per a la sol·licitud, gestió i justificació d’ajudes i subvencions convocades en matèria de memòria democràtica; a més de l’acompanyament i assessorament a les víctimes i als familiars en l’exercici dels seus drets en matèria de memòria democràtica, especialment en les tasques de recerca i localització dels desapareguts.

En matèria formativa, es desenvoluparà un programa didàctic sobre memòria democràtica i convivència, a més de trobades en els centres educatius per a la difusió, coneixement i posada en valor de la memòria democràtica.

Així mateix, es realitzaran cursos de formació per a les entitats memorialistes relatius a la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a la difusió i divulgació, es recopilaran estudis, treballs i investigacions, realitzats per les entitats memorialistes i les universitats sobre víctimes de la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició. Al seu torn, els treballs de recerca en arxius públics i privats amb documents de la memòria, amb l’objectiu de fer un inventari i desenvolupar un projecte de fons documental sobre testimonis orals. També l’elaboració d’una relació de vestigis de la Guerra Civil i el franquisme per col·laborar en la revisió i actualització de cens.

Pel que fa a activitats de difusió i recerca s’inclou l’organització d’esdeveniments, presentació de publicacions, exposicions, trobades i jornades en temes de memòria democràtica. També l’edició de llibres i materials audiovisuals divulgatius.

A més està prevista la millora i manteniment de la pàgina web per potenciar la incorporació de continguts referents a accions divulgatives de la memòria democràtica, amb la inclusió de materials de suport educatiu per a centres d’ensenyament i públic en general.

El conveni també recull accions com la participació en trobades que organitzi la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Xarxa Memòria: Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica a l’efecte d’intercanviar experiències per tal de compartir les bones pràctiques memorialistes . També la promoció d’iniciatives institucionals amb la Generalitat en matèria de memòria democràtica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: