La Generalitat crea el Premi de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía

La Generalitat ha publicat al DOGV el decret de creació del premi Ciència Valenciana Santiago Grisolía amb l’objectiu de reconèixer i distingir les activitats de recerca i d’impuls al desenvolupament de la ciència i les seves aplicacions que es duguin a terme a la Comunitat Valenciana, o que siguin fruit del treball realitzat per persones originàries de la Comunitat Valenciana o vinculades a aquesta.

La convocatòria del guardó serà anual i comptarà amb dues modalitats: Premi Santiago Grisolía a la trajectòria professional al camp de la investigació científica; i Premi Santiago Grisolía a la projecció investigadora de persones científiques joves.

Segons estableix el decret que regula la concessió del premi, serà lliurat en un acte públic, convocat per la Presidència de la Generalitat, que tindrà lloc a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de la Ciències, de la Ciutat de les Arts i les Ciències, coincidint amb el Dia Mundial de la Ciència i el Desenvolupament, és a dir el 10 de novembre, o en la data més propera.

El jurat encarregat de la decisió dels premis serà designat, a cada convocatòria, entre persones de reconegut prestigi per la seva trajectòria investigadora o per l’exercici de llocs de responsabilitat institucional a l’àmbit científic.

El decret també preveu que les universitats i els centres superiors de recerca, instituts tecnològics, centres de recerca sanitària i altres entitats integrants del Sistema Valencià d’Innovació podran proposar candidatures als premis en cadascuna de les seves modalitats.

Entre els criteris de concessió del guardó, el jurat prendrà en consideració les aportacions de les persones proposades per a l’avenç del coneixement en els respectius àmbits d’especialitat científica, així com la transcendència que aquests avenços tinguin o puguin arribar a tenir per a la societat valenciana, per a la qualitat de vida de la seva ciutadania o per a la prosperitat i sostenibilitat del model productiu.

A través de la creació d’aquest premi la Generalitat també pretén promoure la difusió i l’agraïment públic que mereixen els avenços científics aconseguits gràcies a l’esforç de les persones professionals de la ciència que hagin nascut o tinguin una vinculació especial a la Comunitat Valenciana.

Perpetuar la memòria del professor Santiago Grisolía

Els reconeixements sorgeixen, tal com queda reflectit al decret de creació, a fi de perpetuar la memòria del professor Santiago Grisolía com a científic valencià internacionalment reconegut i com a defensor i impulsor de la cultura al servei de la societat valenciana.

El professor Santiago Grisolía va exercir des del 1996 fins al final de la seua vida la presidència del Consell Valencià de Cultura, prevista a l’Estatut d’Autonomia com la més alta institució consultiva i d’assessorament de les institucions públiques de la Comunitat Valenciana en matèria de cultura valenciana.

Cal recordar que les contribucions al progrés científic i cultural del professor Santiago Grisolía han merescut nombrosos reconeixements com, per exemple, el premi Príncep d’Astúries de Recerca Científica i Tècnica (1990), l’Alta Distinció de la Generalitat (2007), la Medalla de Or al Mèrit a la Investigació ia l’Educació Universitària (2010), o la Gran Creu de l’Ordre d’Isabel la Catòlica (2018).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: