La Generalitat coordina a més de 500 efectius en el # GranSimulacre2017

Informació i Foto: http://www.gva.es

La Generalitat ha coordinat a un total de 508 efectius pertanyents a 28 organismes de l’àmbit de la Seguretat i les Emergències de la Comunitat Valenciana en el # GranSimulacre2017 que, anualment, organitza l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències i que, en aquesta ocasió , ha recreat un accident aeri amb múltiples víctimes fora del recinte de l’aeroport Alacant-Elx.

El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha estat present en el transcurs del simulacre al costat del director general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, Juan Antonio Díaz Cruz, i els representants dels altres organismes participants, així com dels consolats a Alacant de 25 països de tot el món.

El simulacre ha recreat, en tres escenaris diferents, l’accident d’un avió comercial tipus B737, amb 55 passatgers i 5 tripulants a bord. L’aeronau es disposa a aterrar a l’aeroport Alacant-Elx i pateix un problema tècnic greu que li fa perdre alçada de forma brusca. Finalment, s’estavella en una de les avingudes del polígon industrial “Elx Parc Empresarial”, a 4 km de l’aeroport, portant-se per davant diversos vehicles que circulaven en aquell moment per allà, i en l’impacte destrueix una nau industrial que sepulta uns quants ocupants . Uns 2.000 litres de combustible de l’avió es vessen produint-se un incendi. L’avió queda dividit en dues parts: la cua, amb gran quantitat de passatgers ferits, i la zona de cabina, amb majoria de víctimes mortals.

Un total de 75 figurants, estudiants dels instituts d’Alacant on s’imparteixen els mòduls d’Emergències, ha escenificat les situacions més complicades del simulacre relacionades amb l’assistència a les víctimes mortals i ferits. En total, 30 maniquís s’han utilitzat per simular les víctimes mortals i són 20 ferits crítics i 10 greus.

El director general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha posat de manifest “la importància d’inocular en la població la cultura del simulacre tan arrelada en cultures com l’anglosaxona”, en entendre que “només de aquesta manera es pot greixar la maquinària d’atenció i resposta davant d’emergències per part dels organismes implicats, aspecte aquest de vital importància perquè els ciutadans se sentin segurs i protegits “.

Àngel també ha destacat “la gran complexitat en l’organització, coordinació i realització d’un simulacre d’aquesta magnitud que aconsegueix reunir un gran nombre d’efectius i organismes pertanyents a diferents administracions”, i ha afegit que “són una oportunitat per desplegar els protocols de actuació establerts i avaluar en quins aspectes s’ha donat una resposta òptima i detectar també aquells que cal millorar “.

Per la seva banda, el director general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, Juan Antonio Díaz Cruz, ha ressaltat la importància d’aquests simulacres perquè “ens permeten estar alerta i preparats davant diverses situacions que puguin donar-se i que requereixen, a més de la resposta immediata davant l’emergència, una especial sensibilitat en l’atenció a les víctimes i als seus familiars “.

“Vull destacar el treball realitzat per definir la figura de les Persones de Contacte, així com el paper fonamental dels Centres d’Atenció a Familiars, ja que del seu bon funcionament en la comunicació amb els afectats, dependrà, en gran part, l’èxit de la gestió de l’emergència “, ha afegit.

Al marge de l’escenari on s’ha desenvolupat la part del simulacre en què s’ha recreat l’accident d’avió (en els terrenys de “Elx Parc Empresarial”), s’han establert dos escenaris més: la sala de l’aeroport Alacant-Elx on esperaven els familiars dels passatgers del vol sinistrat i el Centre d’Atenció de familiars (CAF), ubicat al Centre de Turisme d’Alacant, on s’ha informat i donat assistència psicosocial als familiars de les víctimes.

CdT Alacant com a Centre d’Atenció a Familiars de les Víctimes

En aquest simulacre s’ha posat en pràctica per primera vegada la utilització del CdT d’Alacant com a centre d’Atenció a Familiars de les Víctimes, ja que fa uns dies l’Agència Valenciana de Turisme i l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències han subscrit un conveni que permet a aquesta última la utilització de 6 CdTs -Alacant, Benidorm, Castelló, Dénia, València i Torrevieja- com a Centres d’Atenció a Familiars de víctimes en els casos en què es produeixin emergències amb múltiples víctimes a l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, o que ocorrent fora del seu territori, requereixi activar mecanismes d’assistència a aquests familiars. La constitució d’aquests centres implicarà necessàriament l’activació d’un Pla de Protecció Civil.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: