La Generalitat commemora el Dia Mundial contra la Corrupció amb una conferència del filòsof Daniel Innerarity

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, commemora el pròxim 12 de desembre el Dia Mundial contra la Corrupció amb la conferència ‘Vida i mort de les democràcies’ del Catedràtic de Filosofia Política a la Universitat del País Basc i professor a l’Institut Europeu de Florència, Daniel Innerarity.

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, és l’encarregat de presentar i donar la benvinguda al catedràtic de Filosofia Política a València, a les 19.00 hores, al Centre Cultural La Nau, activitat que forma part del Fòrum Ètica Pública i Democràcia. L’accés és lliure fins a completar l’aforament.

El conseller ha recordat que «celebrem aquest dia amb optimisme» i que, des de la Generalitat, «estem fermament convençuts i compromesos en lluitar contra la corrupció i establir mecanismes que evitin l’avanç de les males pràctiques com les vam conèixer fa alguns anys».

El conseller de Transparència ha assenyalat que «hem de continuar explicant que, després d’anys en què es va instal·lar la corrupció de manera sistemàtica i sistèmica, la situació es pot revertir i acabar amb la sensació, que té una part de la ciutadania, que la corrupció és un mal permanent «.

Segons el conseller, «encara que romanen oberts molts d’aquests episodis de corrupció, que encara se segueixen destapant o investigant, hem d’avançar i posar en valor la gran quantitat de representants polítics, empresarials o empleats públics, entre d’altres, que tracten que la nostra societat i la qualitat de la nostra democràcia sigui millor dia a dia «.

Alcaraz ha destacat algunes de les accions que ha posat en marxa el Govern valencià durant aquesta legislatura en favor de les bones pràctiques i contra la corrupció, entre les quals ha destacat el Codi de Bon Govern; el Reglament de Transparència; la Llei de Grups d’Interès; la Llei de Responsabilitat Social; el portal GVAOberta; la futura Llei de Govern Obert, l’avantprojecte va ser recentment aprovat pel Consell; el Sistema d’Alertes Ràpides contra la Corrupció, que pròximament es posarà en marxa; o la Iniciativa Empresarial per l’Ètica i el Bon Govern.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que «un dels eixos de la nostra acció política ha estat desenvolupar polítiques d’integritat institucional amb mecanismes de control i vinculades a altres àrees de govern». També ha apel·lat a recuperar el concepte de «responsabilitat política» i ha situat la transparència «com un motor d’esperança».

Trajectòria de Daniel Innerarity

Daniel Innerarity és catedràtic de filosofia política, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i professor convidat a l’Institut Europeu de Florència. També ha estat professor convidat en diverses universitats europees i americanes, com la Universitat de la Sorbona, la London School of Economics o la Universitat de Georgetown. Els seus últims llibres són ‘La política en temps d’indignació’ (2015), ‘La democràcia a Europa’ (2017) i ‘Política per a perplexos’ (2018). La seva recerca se centra en la transformació de la política i la idea d’una democràcia complexa.

És col·laborador habitual d’opinió a El Correo-Diario Vasco, El País i La Vanguardia. Ha obtingut, entre d’altres, el premi Euskadi d’Assaig, el premi Nacional d’Assaig i el premi Príncep de Viana de la Cultura. La revista francesa ‘Le Nouvel Observateur’ el va incloure el 2004 en una llista dels 25 grans pensadors del món.

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, a més de commemorar el Dia Mundial contra la Corrupció, pretén sensibilitzar el conjunt de la ciutadania i, especialment, a les administracions públiques sobre la necessitat d’implantar una nova cultura del bon govern basada en els principis de transparència i responsabilitat, afavorint, d’aquesta manera, la creació i consolidació d’un clima anticorrupció per ara i per al futur.

El Govern valencià se suma, així, per quart any consecutiu, al Dia Mundial contra la Corrupció que se celebra el 9 de desembre per decisió de les Nacions Unides. El 2015 va assistir el president mundial de Transparència Internacional, José Ugaz; en 2016, va ser el jutge i ex magistrat de l’Audiència Nacional Pablo Ruz; el 2017, l’advocat i exfiscal anticorrupció Pedro Horrach.

Aquest any, pretén donar un nou enfocament a aquest dia i abordar amb el filòsof Daniel Innerarity la relació d’aquest fenomen amb la governança pública, les dificultats que estan patint les democràcies per construir un poder públic legítim i eficaç i com afecten els casos de corrupció .

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: