La Generalitat activa un pla d’ajuts a la rehabilitació amb capacitat per mobilitzar 220 milions d’euros per impulsar l’eficiència energètica a 17.000 habitatges

La Generalitat ha posat en marxa un pla d’ajudes amb capacitat per mobilitzar 220 milions d’euros entre aquest exercici i el 2023 per a actuacions de millora de l’eficiència energètica a més de 17.000 habitatges, tot a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb els fons europeus Next Generation EU.

Així s’ha posat de manifest durant l’acte de presentació d’aquestes ajudes per a edificis i habitatges, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat amb la participació del president, Ximo Puig, i del vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Climàtica, Hèctor Illueca.

El programa contempla ajudes per a obres de rehabilitació amb les quals es pugui acreditar una millora de l’eficiència energètica que representi, en el cas d’actuacions en edificis d’habitatges, una reducció d’almenys el 30% en el consum d’energia primària no renovable i, en el cas de les actuacions puntuals a habitatges, una rebaixa del 7 % de la demanda d’aquesta energia.

Les subvencions compten aquest any amb un pressupost de 20 milions d’euros, que es pot ampliar, si són mobilitzats tots els recursos assignats a la Comunitat Valenciana, fins a assolir 200 milions d’euros més entre 2022 i 2023, amb l’activació de les iniciatives que duu a terme el sector de l’edificació.

El president de la Generalitat ha afirmat que aquesta iniciativa és la “punta de llança” per “accelerar” les reformes vinculades a la necessària transició energètica, i ha reivindicat la seva importància davant de l'”escenari extraordinàriament difícil” agreujat per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. “No podem mirar més cap a una altra banda”, ha dit el president, que s’ha referit a la “gran oportunitat” que s’obre amb les ajudes Next Generation.

Una “causa comuna”

El responsable del Consell ha animat, per això, les empreses del sector de l’eedificació a participar en aquestes actuacions finançades amb fons europeus, ia fer de l’eficiència energètica una “causa comuna”. “Necessitem produir més energia verda i ser més eficients a la gestió de l’energia”, ha afegit.

A més, s’ha mostrat partidari d’actuar davant d’un parc d’habitatges envellit i de fer tots els esforços perquè els ajuts presentats arribin als que tenen més dificultats per accedir-hi, perquè, com ha dit, el sector de l’edificació és clau per a fer de lhabitatge un element de cohesió i també per crear llocs de treball.

Per la seva banda, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha fet una crida a “les empreses, els professionals tècnics i tot el personal implicat per mobilitzar el màxim de fons possibles i aprofitar aquest moment per renovar i rehabilitar , conjuntament, el parc edificat de la Comunitat”.

Segons ha ressaltat, “una part important de la nostra societat sent els efectes de la climatologia fins i tot dins de casa seva”. Tant és així que “el 84,5% dels edificis existents se situen en els valors més baixos de la certificació energètica en termes de consum”, una situació que “converteix les persones que les habiten en extremadament vulnerables tant a les altes com a les baixes temperatures”, ha subratllat.

Per això, ha coincidit amb el president en la necessitat d’actuar davant un “parc edificat envellit les mancances del qual pateixen les famílies més humils” de la societat i “combinar els estímuls econòmics amb activitats de futur com la rehabilitació”.

Característiques dels ajuts

Els ajuts estan destinats a finançar obres de rehabilitació als edificis d’ús predominant residencial, tant a l’àmbit urbà com rural, i inclouen l’exigència d’una millora acreditada de l’eficiència energètica que afecta els edificis de tipus residencial col·lectiu i habitatges unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

Es preveuen les figures dagents i gestors de la rehabilitació per facilitar tant lexecució de les actuacions, com la canalització de la tramitació dels ajuts, que, en el cas de les comunitats de propietaris i propietàries, podran ser de fins a 18.800 euros per habitatge (el 80% de l’actuació) o, en cas de situacions de vulnerabilitat, de fins a 26.750 euros per habitatge (el 100% de l’actuació).

El procediment de concessió serà el de concurrència competitiva, i el seu atorgament sefectuarà seguint el rigorós ordre de presentació de les ajudes. El termini de presentació de les mateixes s’ha obert precisament aquest dilluns, 11 d’abril, i, per a la convocatòria de 2020, finalitzarà l’1 de desembre de 2022. Igualment, el termini que afecta el gestor o agent de la rehabilitació per sol·licitar la inscripció als registres habilitats finalitza el 24 de novembre del present any.

Les obres podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, però no podran estar finalitzades en el moment de la petició, ia més, s’hauran d’haver iniciat amb posterioritat a l’1 de febrer del 2020.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: