La Generalitat aborda el paper de l’urbanisme com a factor per lluitar contra el despoblament

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha organitzat una ‘Jornada-debat sobre Urbanisme i petits municipis’ per abordar les dificultats d’aquestes zones rurals en risc de despoblació a l’hora d’aprovar-ne el planejament municipal i la gestió posterior.

En la seua intervenció, el director general d’Urbanisme, Vicente García Nebot, s’ha referit a la necessitat de facilitar que les xicotetes i grans empreses puguen instal·lar-se a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha declarat que la futura llei d’Antidespoblament “donarà solucions importants i immediates per resoldre un problema actual” i ha afegit que “hem de tenir l’urbanisme preparat per poder actuar els propers anys, ja que cada any que passa són cinc de futur que no podem aprofitar”.

Així mateix, el director general d’Urbanisme ha reconegut la gran tasca que fan els tècnics d’urbanisme de diferents institucions i que es veu traduït en “un degoteig de plans generals aprovats”, encara que, per a Vicente García Nebot, després de l’aprovació no s’acaba procés, “cal un gran esforç dels ajuntaments per executar aquest pla i hem de simplificar al màxim”.

Per part seva, la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeanette Segarra, ha indicat que a la Comunitat Valenciana hi ha 178 municipis considerats d’alt regs de despoblament, dels quals 24, els coneguts com a Ruta 99, no arriben als cent habitants . Segons ha explicat, “la Generalitat ha assumit el repte de lluitar contra el despoblament com una línia dʻacció prioritària i ha organitzat una estructura pressupostària i organitzativa específica per frenar i revertir la despoblació, reduir les desigualtats i oferir una igualtat dʻoportunitats a la població d’aquestes zones”.

Per això, ha continuat, “cal abordar aquestes polítiques des d’una perspectiva multisectorial, transversal i coordinada entre totes les administracions i també amb altres agents privats”.

Entre aquestes polítiques, la directora general ha destacat l’urbanisme i perquè pugui contribuir a aconseguir aquests reptes, ha apuntat, “cal entendre que els municipis petits tenen unes peculiaritats pròpies que els diferencien dels altres i tenen unes necessitats i uns problemes diferents que requereixen solucions diferents”.

També ha exposat la importància de basar-se en un diagnòstic el més proper a la realitat, ja que comparteixen característiques similars, però cada municipi presenta les seves peculiaritats pròpies, i ha plantejat els problemes que comporten la manca de personal tècnic per atendre aquests petits ajuntaments.

Entre altres temes, en aquesta jornada s‟han analitzat els criteris que s‟apliquen en aquests petits municipis per aprovar el seu pla general i la necessitat que es tinguin en compte les característiques d‟aquestes zones rurals per facilitar la creació de sòl edificable, que permeti retenir a la població davant del problema de la despoblació.

Així, amb aquesta jornada es pretén obrir un debat entre els municipis i la Generalitat per establir criteris per a l’aprovació d’un planejament ajustat a les necessitats immediates amb la intenció de minimitzar l’impacte demogràfic.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: