La gaiata de la Fundació Caixa Castelló es renova tecnològicament

Quan a Castelló es parla d’una gaiata singular, és inevitable recordar la de la Fundació Caixa Castelló. Va ser a principis de 1952, i amb motiu del VII centenari de la fundació de la ciutat, quan l’escultor castellonenc Juan Adsuara va rebre l’encàrrec de la llavors Caixa d’Estalvis i Muntanya de Pietat de Castelló per a l’execució d’una gaiata. De caràcter marcadament classicista uneix la perfecció harmònica de llum i estètica, de simbologia i tradició i des de llavors, aquesta gaiata, veritablement monumental, amb figures d’amorets en fustes nobles, al·legories de l’estalvi i els seus gots de vidre de colors, segueix aportant a les festes un assenyalat símbol.

Onze joves vestits amb el vestit de saragüells que estiren la gaiata representen el gremi agrícola dels pagesos i els primers habitants de la Plana. Davant, la gropa, porta el fanal que obre el camí. Però no menys significativa és l’estampa de les xiquetes del meneo, una figura que es remunta en el seu simbolisme a l’origen de la fundació de Castelló. El costum diu que els fills més petits de les famílies dels pobladors del Castell Vell anaven lligats als bastons dels pares amb cordes per no perdre’s durant el viatge. Actualment el rememorem a través de la figura de les xiquetes del meneo, una tradició recuperada a finals dels anys seixanta del segle XX. Tot i això, a la gaiata de la Fundació Caixa Castelló i des de llavors, cada any nenes de no més de quatre anys, vestides d’organdí i tul blanc mouen el cos amb els braços de càntir mantenint viva la tradició.

COMPROMÍS AMB LA SOSTENIBILITAT

Per a aquest any, com a novetat, s’han ampliat dotze nenes per satisfer l’enorme demanda de participació. A més, s’ha instal·lat subministrament elèctric fotovoltaic, evitant la utilització de generadors contaminants i sorollosos. D’aquesta manera, la gaiata tindrà una potència de 5.000 watts generats amb energia renovable eliminant la utilització de combustibles d’origen fòssil, com ara la gasolina o el gasoil, evitant l’emissió dels més de 100 kg de CO2 que causaria un generador de combustible fòssil .

INNOVACIÓ TECNOLÒGICA

Per dur a terme aquest projecte es faran servir 12 plaques solars de 450 W, un inversor híbrid de 5 kW i 21,6 kWh d’energia solar fotovoltaica emmagatzemats a bateries de liti d’última generació. El projecte ha estat dissenyat conjuntament per la Fundació Caixa Castelló, sota la supervisió de Juan Antonio Llopis Nicolau i Heliotec, empresa castellonenca especialista en projectes d’energies renovables.

Informació i Foto: Fundació Caixa Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: