La Fira Mart d’Art Contemporani aposta per la igualtat

Informació i Foto: http://www.dipcas.es

La Fira MART d’Art Contemporani que impulsa la Diputació de Castelló aposta per la igualtat entre homes i dones equiparant la presència d’artistes femenines a la d’artistes masculins. Cal tenir en compte que aquesta és una de les reivindicacions més conegudes en el món de l’art i es veurà reflectit en aquesta fira referent de l’art contemporani a la Comunitat Valenciana i que tindrà lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló del 16 al 19 de novembre.

El vicepresident primer de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha posat com a exemple les últimes edicions de les grans fires. “Les estadístiques són clarificadores. En ARC les dones artistes només van representar el 25% i en Just Madrid la xifra ascendia al 35%. No obstant això, l’aposta per l’art en femení serà una de les distincions de MART, ja que exactament el 50% dels artistes triats per les galeries participants són dones i el 50% homes “.
En aquest sentit, Sales ha indicat que “és un matís més dels molts enriquidors que ofereix aquesta gran cita amb l’art que acollirà Castelló el proper mes. Estem treballant tant des Diputació com des de l’organització perquè MART sigui un èxit de convocatòria i un motor dinamitzador de l’economia castellonenca “.
Els directors del certamen, Enrique Bocángelus i Joan Feliu han explicat que “no ha estat una paritat buscada, sinó el fruit realment del compromís amb l’art i els desenvolupaments creatius que estem vivint. Aquesta selecció és simplement una constatació que la realitat és que moltes dones tenen ja espai propi dins el món d’art “.
Teresa Moro, Nekane Manrique, Ruth Moran, Núria Torres, Carol Solar, Anna Llimós, Ana Vernia, Altea Grau, Cristina Silván i Lucía Moya, són les deu dones que per la seva qualitat contrastada han estat seleccionades pel mateix nombre galeries. De la mateixa manera que Jesús Zurita, Efraim Ortega, Casany, Santiago Talavera, Carlos Asensio, Marcel Pey, Calo Carratalá, Eloy Arribas i Fermín Jiménez Landa, són els deu artistes masculins que completen el planter de creadors que seran presents a MART CURATED.
Una de les defensores de la creació de l’art en femení és precisament una de les comissàries convidades de l’edició de 2017 de MART, Lidón Sancho (Llicenciada en Humanitats per la Universitat Jaume I i titulada en Educació Artística per la Universitat de València. Doctora en història de l’Art i professora, és membre de l’Institut d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano de la Universitat Jaume i). Totes les galeries seleccionades per Sancho han escollit així mateix, a dones artistes.
“Els meus artistes, totes dones extraordinàries i creadores nates, treballen des de materials diferents i des de diferents plataformes argumentatives però amb un fil en comú: ja sabem on som; ara anem a començar a fer-ho bé? “, detalla Sancho.
La comissària Lidón Sancho creu també que en aquesta edició de MART es veuran un treball més compromès amb l’entorn social en què vivim, on l’art es fusiona amb el que l’envolta. “Espero que les dinàmiques culturals es plantegen que l’art no és una bombolla flotant per sobre dels nostres caps i que creïn vincles amb les problemàtiques actuals. Hi ha moltes institucions culturals que ja connecten realment art i societat i que no és una simple etiqueta. Crec que les persones que ens dediquem a comissariar hem de seguir aquest compromís social “, assenyala Sancho qui plasma aquesta filosofia en la selecció del seu propi comissariat.
Els directors de la Fira MART destaquen precisament que “el fet que la nostra fira estigui completament comissariada, és el que en gran mesura impulsa que es plasmi en la pròpia composició de la fira el que ja és un fet en la realitat quotidiana. Si la població s’iguala en gènere, també l’art està equiparat en la part creativa, ara només falta que les institucions promotores de l’art, com ho és la pròpia MART respectem aquesta igualtat i respectem i mostrem la pròpia realitat. Nosaltres apostem per l’art i la societat i aquesta paritat que es reflecteix en la programació és senzillament això, una igualtat real i sense imposició, només com un mirall del que succeeix en l’àmbit creatiu “.
Fer de la cultura un motor econòmic per al territori
L’impuls de la Diputació a la Fira MART des dels seus inicis ara fa quatre anys es correspon amb l’aposta del Govern Provincial de Javier Moliner per dinamitzar el territori castellonenc a través de fites culturals com aquest.
Exemples similars els podem trobar en altres disciplines artístiques i culturals, com és l’exposició La Llum de la Memòria, actualment a Benassal i Castellfort, el treball de rehabilitació d’elements patrimonials d’interès cultural, la recuperació d’art sacre al servei dels municipis o les campanyes arqueològiques amb el projecte ‘Castelló Arqueològic’.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: